RSS

Unni Lindell: Mystiska Milla och spökskolan

27 Mar

Mystiska Milla och spökskolan av Unni Lindell är den första boken i en planerad serie om spöket Milla och hennes jakt på sanningar. Mystiska Milla bor i en syfabrik. På dagen härskar direktör Hector Mysac med hunden Grymma Gräll över fru Vampe och sömmerskorna. Då ligger Mystiska Milla, Torres Damast, Flinka Fiola och alla de andra spökena som tygstycken på hyllan efter att ha blivit både tvättade och strykta efter nattens flygturer. På natten  däremot flyger de fritt i fabriken. Trots att Mystiska Milla har sina spökvänner, känner hon sig oftast utanför och drömmer om sin mamma som försvann när Milla var liten. En natt ska Milla äntligen få börja i spökskolan tillsammans med Äckliga Änox och Flinka Fiola. Hon ser fram emot att få lära sig allt man behöver veta som spöke av fröken Sofia Skrämmavetti, d v s kunskaper om de tio sanningarna. Men ingenting blir som Milla hoppats. Redan första natten hängs hon upp i skamkroken och som extra straff ska Milla dessutom spöka för eleven som sitter på hennes plats i klassrummet på dagtid. Den personen visar vara direktör Hectors son, Pinneus. Pinneus blir dock inte det minsta rädd för Milla. I stället blir han och Milla vänner. Dagen efter råkar Milla putta ner Flinka Fiola från hennes plats på hyllan. Plötsligt är hon försvunnen! Har hon också blivit en väska, som Millas mamma? Alla skyller på Milla och är väldigt arga på henne. För att ställa allt till rätta igen blir Milla tvungen att söka reda på Flinka Fiola. Som tur är har hon Pinneus med sig och tillsammans beger de sig till Paris för att hitta Flinka Fiola.

Jag läste den högt för min dotter C, 8 år. Jag tyckte den var både rolig och spännande, men inte helt lätt att hänga med i. Texten innehåller en del spökslang som uggy och happa, förutom en del filosofiska resonemang som inte alltid blir så tydliga för oss icke-spöken. Fredrik Skavlan (han med tv-programmet) har illustrerat boken och jag tycker mycket om hans bilder. De skildrar känslor på pricken (se t ex s 47 när Milla är upphängd i skamkroken) och med mycket ”glimten-i-ögat”!

Jag ställde några frågor till C efter att vi hade läst ut boken. Så här svarade hon på dessa:

Vad tyckte du om boken?

Jag tyckte att den var bra. Man fick tänka lite.

Vad tänkte du på?

Ibland fattade jag inte först. Då tänkte jag lite.

Förstod du då?

Mm.

Vem tyckte du mest om i boken?

Mystiska Milla var bäst. Men Pinneus var snällast. Han var jättesnäll. Hans pappa blev säkert jättearg när han tog saker med sig och åkte.

Vilken händelse var bäst?

När gobelängspökena kom. Då tänkte jag på vad som skulle hända. Det var spännande.

Vilket betyg får boken?

4,5 av 5.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 27 mars, 2009 i Barn, Böcker

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s