RSS

En klok människa

04 Maj

 Känner ni igen honom? Det är Amos Oz. Jag har just avslutat hans essäbok Hur man botar en fanatiker och om att skriva. Den var klart läsvärd. Häri resonerar Oz mycket sakligt och förnufitgt över konflikten Israel – Palestina. Han konstaterar att det inte handlar om vem som har rätt eller vem som har fel, de har båda rätt. Och just däri ligger den stora tragiken, nämligen att för att kunna lösa konflikten och skapa fred i området, måste båda parter kompromissa. Oz ser en tvåstatslösning som det enda alternativet: Israel måste återvända till gränserna som drogs upp före 1948 och Palestina kommer att få ge upp viktiga städer som t ex Haifa och nöja sig med mindre landområde. När det gäller de heliga platserna konstaterar Oz att både palestiner och israeler måste ges tillträde till dessa, men hur det ska ske svävar han lite på. Och det är klart. Det finns inga enkla svar.

Men, om vi tar det med en nypa salt, så säger sig Oz ha botemedlet mot fanatism: Sinne för humor. Fantatikern, menar Oz, kan vara sarkastisk, men har ingen humor. Humor handlar nämligen att kunna skratta åt sig själv, vilket fanatikern inte kan.

”Humor är relativism, humor är förmågan att se sig så som andra kan se en, humor är förmågan att inse oavsett hur rättfärdig man är och hur fruktansvärt illa behandlad man blivit, finns det en viss aspekt av det hela som är lite lustig.”

Jag har inte läst något av Amos Oz tidigare, men både den här boken och ett program av Babel, där han medverkade, har väckt min nyfikenhet. Man kan inte annat än att tycka om den här kloka människan.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 4 maj, 2009 i Böcker, Facklitteratur

 

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s