RSS

Dalziel är tillbaka!

14 Maj

Man kan ju inte annat än att tycka om den manschauvinistiska besserwissern Andy Dalziel, kriminalintendent i Reginald Hills deckare! Jag älskar humorn i böckerna om radarparet Dalziel & (Peter) Pascoe och så brukar det vara bra spänning också. Jag skriver brukar för den senaste, Döden löser alla problem, lever inte riktigt upp till mina förväntningar. I förra boken, Dalziels död, skadades Andy Dalziel svårt i en explosion. Därför befinner han sig nu på ett sjukhem i den lilla badorten Sandytown. I Sandytown förbereder den mäktiga och föga populära markägaren Lady Daphne Denham för ett samgående med Tom Parker. Tillsammans ska de profilera Sandytown som kurort, i hälsans tecken. Tom Parker har lockat till sig en massa alternativmedicinare och märkligt nog fått med sig sjukhemmets föreståndare, dr Lester Feldenhammer(av Dalziel kallad Onkel Fester) på idén. Hemma hos Tom Parker bor, förutom hans fru och barn, Charley Heywood, som kommit till orten för att skriva klart sin psykologiuppsats om alternativa behandlingsmetoder. Charley är en skarpögd kvinna, van att observera. Hon skriver en massa mail om livet i Sandytown och dess invånare som hon skickar till hennes syster som är på uppdrag i Afrika. Dessa mail visar sig vara värdefulla sen när Lady Denham hittas mördad. Och när väl det första mordet inträffat, följer strax fler därefter.

Mina invändningar är 1) bokens omfång. Visst figurerar många olika karaktärer som måste introduceras på lämpligt sätt, men det blir lite för många personer och lite för många sidor (=589). 2) Jag har ju lite svårt för passager med legender, sagor och, visar det sig, mail. Det är för visso ett smart grepp, rent berättartekniskt (för hur skulle man annars få en så’n utförlig bild av Sandytown och människorna i byn när Dalziel ligger på sjukan och Pascoe inte har gjort entré… än?), men tyvärr… funkar inte för mig.

MEN det känns som om jag kanske missat någon smart poäng med boken? På insidefliken står det nämligen ”Med döden löser alla problem har Reginald Hill skrivit en modern version av Jane Austens ofullbordade sista roman Sandition…”  Que??

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 14 maj, 2009 i Böcker, Deckare

 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s