RSS

Jag gillar Conny!

02 Jun

Jag tror att han är en av Sveriges bästa författare. Jag tycker han är en av Sveriges bästa författare. Samtliga tre böcker har jag läst och den senaste heter Tusen ord för allt. Alla är lika fantastiska, men på olika sätt. I Hej då, allihopa berättar han om när hans mamma fick cancer och hur han maktlöst måste se på när hon tynar bort. I Två hus vid slutet av en väg (underbar titel, förresten!) handlar det om en pojkes svåra uppväxt och så småningom uppgörelse med det förflutna. Den gemensamma nämnaren för de tre böcker han skrivit är temat: sorg och saknad.

Tusen ord för allt handlar också om svåra saker. Vi får träffa Johan, en 87-årig man som varje dag besöker hustrun Natasja på sjukhemmet. Natasja och Johan som varit gifta så länge och nu har Natasja långsamt blivit alltmer dement och känner inte längre igen Johan när han kommer. Johan minns de liv de levt tillsammans och sörjer Natasja, som om hon vore död.

I samma hus som Johan bor Isaak, som är 11 år. Isaak är döpt efter Chris Isaac. Pappans favoritlåt är  nämligen Wicked Game. Isaak är ett mycket ensamt barn, full med funderingar och tankar som inte tar de vanliga banorna. Han har fått diagnosen hyperaktiv och lider av tvångstankar. Mamman och pappan grälar jämt och mamman vill skiljas. När Isaak ser pappa med ett rep om halsen bestämmer han sig för att vakta pappa och se att han inte gör något dumt. Men en dag missar Isaak att passa på pappan och katastrofen är ett faktum.

Johan och Isaak är båda ensamma, men finner varandra. Hos varandra finner de tröst och hopp och en gemenskap de båda länge saknat. Conny Palmkvist skriver så otroligt bra. Det blir aldrig någonsin banalt eller sentimentalt när han skriver om sorg och saknad. Det är i stället vackert, finstämt och mänskligt. Och språket är fjäderlätt utan att bli simpelt. Det är helt enkelt underbar läsning!

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på 2 juni, 2009 i Böcker, Sorg

 

Etiketter: ,

Ett svar till “Jag gillar Conny!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s