RSS

Noch ein mal

10 Jun

(för er som inte kan tyska så betyder det ung. ”än en gång”)

Fallet Kalteis är Andrea Maria Schenkels andra bok på svenska (den första heter Mordbyn och den skrev jag också om). Jag har läslängtat efter Fallet Kalteis och såg till att hamna först i bibliotekets reservationskö. Så, vad tyckte jag då om boken?

Ja, upplägget i den här kriminalromanen (enligt bokens framsida) är detsamma som i Mordbyn. Redan baksidetexten, och inledningen, avslöjar att det här bygger på ett autentiskt rättsfall från 1939. I det dåtida Nazityskland greps och anhölls Johann Eichmann och dömdes för fem mord och hundratals våldtäkter. I största hemlighet avrättades han eftersom man inte ville att det skulle komma ut att Eichmann var medlem av Nationalsocialistiska arbetarpartiet (i boken heter förövaren Josef Kalteis, därav bokens titel). Genom förhörsprotokoll och ögonvittnesskildringar samt den unga kvinnan Kathie, som kommer till München för att finna arbete, nystas den hemska historien upp.

Och omdömet? Jag tycker inte att Fallet Kalteis är lika bra som Mordbyn, men det beror nog i ärlighetens namn inte på själva berättelsen, utan på mig. Första gången kändes sättet Andrea Maria Schenkel berättar på, nytt och oväntat. Hon låter händelseförloppet skildras genom bifigurer, som berättar för läsaren, i efterhand, om hur det var, vad de såg, hörde och så vidare. De blir på så sätt läsarens ögon och vittnen till det som sker. Den här gången var jag beredd och blev därför inte lika överraskad. Dessutom slutar boken väldigt tvärt; erkännandet kommer mycket plötsligt, och man får egentligen inte veta så mycket om personen bakom brotten, förutom hans sjuka (sexual)drift. Frågor som ”Varför blev Josef Kalteis den han blev?” lämnas, till exempel, utan svar.

Hur som, Andrea Maria Schenkel är en makalöst skicklig författare och kan skildra stämningar som få andra (kriminal)författare! Till min stora glädje läser jag att hennes tredje roman kommer i september! Läslängt igen alltså. Så, ni som har tröttnat på alla dussindeckare – testa Andrea Maria Schenkel! Hon är defintivt värt ”besväret”!

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 10 juni, 2009 i Böcker, Nyheter, Spänning

 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s