RSS

Otäckt bra!

12 Jul

Dags att skriva lite längre om Gillian Flynns Sharp Objects!

Camille Preaker har skurit sig själv sen hon var tretton år och hennes älskade lillasyster dog. Överallt på hennes kropp finns ord inskrivna, ord som har präntats in för att få grepp om ångesten. Nyss utskriven från en psykiatrisk klinik skickas hon som reporter till barndomsstaden Wind Gap, Missouri, för att bevaka utredningen av en försvunnen flicka. Camille har inte sett varken sin mamma eller halvsyster Amma på flera år men återseendet blir allt annat än kärt. Amma är tretton år och hemma beter hon sig väldigt flickaktigt, särskilt när deras mor är i närheten, men tillsammans med tjejgänget är hon både provocerande och beräknande mot sin omgivning. Camille har aldrig kommit särskilt väl överens med sin mamma. Som liten flicka var hon motsträvig och ville inte underkasta sig moderns omsorger. Hennes pappa vet hon inget om. När hennes lillasyster dog skapades det ett stort tomrum som aldrig riktigt har fyllts igen, mycket beroende på att hennes mamma drog sig undan i sin sorg och inte lämnade sovrummet på ett år.
Väl tillbaka i Wind Gap gör Camille allt för att hitta underlag till hennes story. Hon lär känna Kansas-polisen Richard Willis, som kommit till staden för att bistå den lokala poliskåren i utredningen. Den försvunna flickan hittas snart död, strypt till döds och med alla tänder utdragna. Fallet visar sig ha likheter med en annan försvunnen flicka som hittades mördad i Wind Gap för snart ett år sen. Tillsammans med Richard Willis kommer Camille allt närmare den fruktansvärda sanningen om de två flickorna, samtidigt som Camille tvingas att möta sitt eget mörka förflutna.

Det här är psyko-spänning som gör det omöjligt att sluta läsa: Wind Gap förefaller en osedvanligt mörk stad, tjejgänget kring Amma är ruskigt, trots sin ringa ålder (tretton!) och mamman beter sig läskigt!  Jag kunde nästan inte sluta läsa för jag blev så indragen i berättelsen. Dessutom: den har ett bra slut (något alltför många spänningsromaner bara slarvar bort, tycker jag)! Nu är jag nyfiken på hennes andra bok, Dark Places.

Annonser
 
3 kommentarer

Publicerat av på 12 juli, 2009 i Böcker, Spänning

 

Etiketter:

3 svar till “Otäckt bra!

 1. Annika

  28 juli, 2010 at 22:06

  Det här låter onekligen spännande och får nog flytta upp Vass egg i kön 🙂

   
  • frue

   28 juli, 2010 at 22:19

   Gör det, gör det! 🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s