RSS

Överraskande bra!

15 Jul

Autentiskt rättsfall från Antiken, kan det vara så spännande? Ja, faktiskt! Romarblod av Stephen Saylor är en ovanlig deckare, inte minst för att huvudpersonen, privatdetektiven Gordianus, levde för en så där 2100 år sedan. Själva intrigen är denna:

Gordianus, även kallad Hittaren, vaknar upp med baksmälla när någon kanckar på dörren. Den som kommer på besök är slaven Tiro som kommer utsänd av den unge Cicero. Cicero har just tagit på sig sitt första fall som offentlig försvarare, ett misstänkt fadersmord, ett brott som påbjuder lagens strängaste straff… (huh!). Han vill ha Gordianus hjälp att ta reda på fakta i fallet, är den misstänkte sonen verkligen skyldig? Det som först verkar vara ett ganska enkelt fall visar sig vara mycket mer komplicerat, ju fler trådar Gordianus nystar i. Och att avslöja sanningen visar sig vara inte helt ofarligt.

Det märks att Stephen Saylor är påläst och kan sin historia. Beskrivningarna av det antika Rom med omnejd är minst lika spännande att ta till sig som själv intrigen. Att slavarna inte hade ett lätt liv är uppenbart, men kombinationen slav och kvinna var än mindre lyckosam, usch och fy! Det är kanske just i kontrasterna mellan det relativt civiliserade Rom med rättssytem och lagar, och det barbariska som gör Antiken så fascinerande än idag. Och visst är det häftigt att det finns autentiska rättsprotokoll att tillgå?! Romarblod är Stephen Saylors första i serien om Gordianus. Jag lär defintivt läsa fler!

 
2 kommentarer

Publicerat av på 15 juli, 2009 i Böcker, Deckare

 

Etiketter:

2 svar till “Överraskande bra!

 1. Amy

  16 juli, 2009 at 12:40

  Vad kul att du tyckte om den!!! =)
  Alltid lika skönt när man träffar rätt. 😉

   
 2. frue

  19 juli, 2009 at 21:44

  Jag tycker absolut att du ska läsa den! 🙂

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s