RSS

En modern klassiker…

04 Aug

1973S1… kan man väl kalla Marguerite Duras (1914-1996) bok Älskaren? Den skrevs för tjugofem år sedan (1984) men har blivit mycket läst och vunnit flera litterära priser.

Drygt 15 år gammal står en flicka vid relingen på färjan över Mekongfloden i Indokina. Det är 1920-tal. Flickan står där, klädd i en armlös klänning av råsiden och högklackade skor i guldlamé. På huvudet har hon en manshatt i gammalrosa filt och med svart brätte. På färjan sitter en äldre man i sin limousin, mycket elegant klädd i kostym, och iakttar henne. Han är kines och välbärgad. Plöltsligt kliver han ur bilen och bjuder flickan på en cigarett. Han erbjuder också att skjutsa henne hem, när de kommit fram till Saigon. Efter den dagen hämtar han henne nästan dagligen från flickpensionen och det dröjer inte länge förrän han blivit hennes älskare, den förste någonsin. Tillsammans är de fångna av en dåraktig passion. Dåraktig för att den inte kommer att kunna leda till något varaktigt förhållande och snart måste de ta farväl av varandra.

Det här är en självbiografisk bok. Margurite Duras skriver omväxlande i tredje person (flickan) och i första person (jag). Dessutom hoppar hon bland minnesfragment, vilket stundtals gör det lite svårt att hänga med i handlingen. Eller handling och handling. Egentligen är det ju inte så mycket till handling. Ibland skymtar andra personer, förutom flickan och mannen, men läsaren lämnas bara med små glipor av deras liv, vilket emellanåt känns lite frustrerande. Jag blev t ex mer nyfiken på modern och bröderna, särskilt den yngre. Kan tänka mig att livet som ensamstående kvinnan (fadern avled i sjukdom) och kolonisatör i Indokina inte kunde ha varit så lätt. Visst är det ett vackert språk hon har, Duras, och hon lyckas beskriva känslor och stämningar med väldigt få ord. Trots det så är jag faktiskt lite besviken. JAG tycker inte att den var så himla bra… om jag nu får tycka det? Det känns ju lite så med klassiker, att några redan har bestämt att det här är bra och att tycka annorlunda är lite som att svära i kyrkan. Men innan ni blir upprörda (om ni nu blir det), så kom ihåg: Ni kan alltid hävda att jag inte förstår dess storhet! (och så är det säkert, åtminstone lämnas jag med den känslan när slagit igen boken)

 
3 kommentarer

Publicerat av på 4 augusti, 2009 i Asien, Böcker, Klassiker

 

Etiketter: ,

3 svar till “En modern klassiker…

 1. snowflake

  5 augusti, 2009 at 10:13

  Jag har aldrig kunnat med att läsa den, för temats skull. 15-årig flicka i en sexuell relation med en vuxen man känns unket.

   
 2. Vixxtoria

  5 augusti, 2009 at 11:11

  Är den skriven så sent som 1984???!!!! Jag läste den som 20-åring i början av 90-talet och har alltsedan dess varit övertygad om att den var från 40-talet eller så (men jag har aldrig kollat; jag har inte för en minut trott att den var skriven efter 1950).

  Jag blev rekommenderad den av en fullständigt lyrisk kurskamrat, men själv kände jag nog som du, fru E – jag tyckte inte den var så himla bra. Den var ganska unken, Snowflake.

  Men det är en bok som jag har tydliga, om än glimtvisa, minnen av. Sidenets betydelse till exempel. Sidentyger och deras känsla mot huden. Mycket sånt var det, som jag minns. Jag har också zappat förbi en filmatisering nån gång, förresten.

   
 3. frue

  5 augusti, 2009 at 20:31

  Snowflake: Den var inte så unken som jag trodde. Relationen kändes faktiskt ganska jämställd: Hon dög inte åt hans far och han dög inte åt hennes familj.

  Vixxtoria: Jag blev också jätteförvånad att den inte var äldre – det var därför jag skrev det i inlägget. Det känns på nå’t vis som om den har hängt med mycket längre.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s