RSS

Viktoria Myrén: I en familj finns inga fiender

25 Aug

myrenLåt mig redan från början fastslå en sak: Jag ÄLSKAR den här boken! Viktoria Myréns debutroman är inte bara välskriven och har ett bra driv utan den väcker en mängd intressanta frågor. Och titeln, I en familj finns inga fiender, är helt rätt.

Marie är gift med Johan.  Tillsammans har de två barn, Alma och Leo. Alma är äldst och hennes födelse var en traumatisk upplevelse. Och inte heller blev livet som mamma så där rosenskimrande och självklart som det verkar bli för alla andra. Alma sover inte på nätterna och hon slår och biter andra barn. Hon kräver ständigt uppmärksamhet. Maries självförtroende sviktar och hela föräldraskapet verkar glida henne ur händerna. Marie sätter upp regler för sig själv. Hon får t ex ringa sin man Johan max ett visst antal gånger varje dag. Och hon får inte ställa sig och spana efter honom vid fönstret förrän klockan är över fem (han kommer ändå aldrig tidigare än halv sex). Hon vill absolut inte bli som sin egen mamma. Trots det kommer hon på sig själv att låta alltmer lik henne, när hon pratar till sina barn. 

”Barn lär oss att bli bättre människor sägs det, ändå har jag bara känt mig sämre, mer otillräcklig sedan de föddes. Tjatet, upprepningarna. Finns det någon gräns för hur mycket man kan upprepa sig? (…) Jag hatar timmarna efter dagis innan Johan kommer hem. Jag sitter och väntar på att han ska komma så att allting kan spilla över på honom och spädas ut. Jag smiter in på sovrummet och drar täcket över huvudet och gråter, hör barnen bråka ute i vardagsrummet, Leo skriker åt Alma, hon skriker tillbaka och så gråten. All djävla gråt. Hela kroppen full. Hela halsen och huvudet.”

Till slut, efter fruktlösa försök att få hjälp hos BUP, får Marie nog. Hon orkar helt enkelt inte mer. Och då begår Marie ett av våra största tabun: Hon lämnar sina barn (och sin man) och ger sig av.

Hon flyr till sin mormors gamla stuga på landet, som hon nyss ärvt. Till stugan kommer också Jennie, en engelska som gjort slut med sin svenske pojkvän, och som av en händelse stannar till vid Maries stuga. Jennie blir en inneboende, utan att betala något. Jennie är friheten själv och Marie dras till henne. Något som liknar en förälskelse drabbar Marie, samtidigt som hennes mamma dyker upp med en resväska och tänker stanna. På obestämd tid. Till saken hör att Marie har ett väldigt komplicerat förhållande till sin mamma, som är duperande och självupptagen. Och alltså inte en särskilt kärleksfull mor. 

Det är en modig bok Viktoria Myrén har skrivit. Den behandlar det svåra med att vara förälder och hur man som sådan för vidare saker från sin egen uppväxt, som man egentligen inte vill. Den handlar om utanförskapet man kan känna när ”alla andra” verkar så j***a lyckade hela tiden och hur rädda vi är för att visa sprickorna i fasaden för varandra. Mycket intressant. Jag har liiiiite svårt för Jennies uppdykande. Tycker inte att det känns särskilt trovärdigt, men jag köper det ändå eftersom Jennie ändå tillför berättelsen något. Så LÄS den här boken, för Guds skull!

Annonser
 
5 kommentarer

Publicerat av på 25 augusti, 2009 i Böcker

 

5 svar till “Viktoria Myrén: I en familj finns inga fiender

 1. Ingela

  25 augusti, 2009 at 10:25

   
 2. karin

  26 augusti, 2009 at 08:53

  Ja den verkar så bra! Fick bra recension i DN också. Ska nog köa på den.

   
 3. frue

  26 augusti, 2009 at 16:30

  Karin: Eller så lånar du mitt ex…? 🙂

   
 4. karin

  26 augusti, 2009 at 19:34

  Aha du har den i din ägo?
  Ja det gör jag gärna nästa gång.
  Tycker Mina är okej än så länge (100 sidor in) men bara okej.
  Ska du kolla på True Blood som börjar ikväll? Vampyrer!! HBO-serie och av samma som gjort 6 feet under. Undrar hur böckerna är.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s