RSS

Sara Kadefors: Borta bäst

26 Aug

bortabast_inb_pre

Borta bäst av Sara Kadefors handlar om Sylvia som bor i sin bil utanför Ikeas parkering. Hon dricker gratiskaffe innan varuhuset öppnar och därefter gör hon i ordning sig på deras nystädade kundtoalett. Är hon trött lägger hon sig i den fulaste möbeln på Sängavdelningen. Hon har lämnat man och barn. Hon har gjort någonting riktigt hemskt, men det dröjer innan man som läsare får reda på vad. Ovissheten verkar lockande och ger lust att läsa vidare.

Sylvia är hemlös. Hon har ingen inkomst. Ändå gör hon allt för att hålla uppe skenet. Och som en ytterst välklädd kvinna lyckas hon undgå att åka fast för snatteri – för vem skulle någonsin misstänka en kvinna som Sylvia för något sådant? En dag träffar hon Lisbeth, en knarkare som sköter sina egna affärer, och flyttar in hos henne. Det blir början på Sylvias verkliga förändring. Hon tvingas ompröva sina tidigare fördomar om människor som Lisbeth, samtidigt leder det till en omprävning av sin egen person. Hon upptäcker att hon levt i en lögn och att yta inte längre är det viktigaste. Någonstans inser hon också att hon inte har varit en särskilt sympatisk människa överhuvudtaget.

Boken är skriven i ett närmast burleskt tonfall, vilket tyvärr stör min upplevelse mer än den tillför något. Det blir svårt att ta Sylvia på allvar. Sylvia verkar aningslös, som om hon inte riktigt anade konsekvenserna av det hemska hon har gjort. Trots att boken väcker intressanta frågeställningar så drunknar man i putslustiga situationer som Sylvia hamnar i. Hela tiden. Visst är det roligt emellanåt, som när Sylvia tillbringar dagarna på biblioteket med den överentusiastiska bibliotekarien Astrid, som vill väcka läslust till vilket pris som helst, men i längden blir det faktiskt ganska tröttsamt (och nog är det en schablonartad bild av oss bibliotekarier som Kadefors förmedlar?). Jag önskar att Sara Kadefors hade dragit ner på skämten och vågat vara lite allvarligare. Hon har ju trots allt något viktigt att säga om vår samtid och om medelklassens typiska strävan att vara så fördomsfri hela tiden. Och då hade det säkert blivit mer intressant. Nu lämnar jag boken med ett ”Jaha”, varken mer eller mindre.

Annonser
 
3 kommentarer

Publicerat av på 26 augusti, 2009 i Böcker

 

3 svar till “Sara Kadefors: Borta bäst

 1. Lilla O

  26 augusti, 2009 at 22:25

  Ingen smickrande bild av bibliotikarier, det kan jag hålla med om. Jag gillade ändå boken och Sylvia även om hon ibland var så pinsam att jag fick ont i magen.

   
 2. frue

  28 augusti, 2009 at 20:49

  Det är kul att läsa vad andra har tyckt om boken. Hittills verkar jag vara mest negativ av de bokbloggar jag läst. :-0 Jag vet inte, tycker Sandor slash Ida är så mycket bättre (ja, Fågelbovägen med) så Sara Kadefors kan så mycket mer, så jag blev lite besviken på ”Borta bäst”.

   
 3. Ingela

  8 september, 2009 at 16:16

  Ja visst kan Kadefors bättre än så här! Intressant att vi både har med ordet ”jaha”. Men som sagt var det ju precis vad som blev kontentan av det hela.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s