RSS

Vardagsstress och en alldeles, alldeles underbar roman

11 Sep

Äntlingen dags för ett nytt inlägg, tycker jag, som efter skolstarten har känt mig uppskruvad i veckorna! När ska vardagsstressen övergå till vardagslunk egentligen? Nu är alla mina barn skolbarn och tro inte att idrott och läxor ligger på samma dag för alla. Åh nej! Här ska vi utmana mammorna och pappornas kom-ihåg-funktion riktigt ordentligt och lägga det på olika dagar! Men jag ska inte klaga, snart kommer lugnet…(det måste komma).

I alla fall, Curtis Sittenfelds 9789146219989Presidentens hustru är utläst och jag tyckte så mycket om den! Tilläggas kan att jag aldrig riktigt har förstått storheten med I en klass för sig men den här var mästerlig! Lite lång är den, men å andra sidan – hon skriver ju faktiskt nästan om ett helt kvinnoliv. När boken börjar är Laura Bush Alice Lindgren 8-9 år gammal och när den avslutas drygt 60.

En väldigt central plats i Alices liv har Andrew Imhof, pojken som hon var förtjust i men som hon sedan körde på och dödade i en bilolycka. Första gången de träffas är Alice i affären med sin farmor och de möter Andrew med sin mamma. Farmodern misstar Andrew för att vara en flicka på grund av hans lockiga hår och långa ögonfransar. Konstigt nog verkar Andrew själv oberörd av kommentaren och det gör intryck på Alice. Några år senare blir han ihop med Alice bästa kompis, men hon slutar aldrig tänka på honom och kvällen han dör har de bestämt sig för att gå på skoldansen tillsammans.

Alice är ensambarn och farmodern bor tillsammans med dem i ett enkelt men välskött medelklass hus i Wisconsin. Hennes far arbetar på en bank och hennes mamma är hemmafru. Farmodern läser och berättar för Alice, men i hushållet lyfter hon knappt ett finger. När Alice följer med sin farmor till Chicago upptäcker hon att farmodern har ett kärleksförhållande med en annan kvinna, dr Wycombe. Upptäckten väcker motvilja och olust hos Alice och försämrar relationen till farmodern under flera år framöver. Dr Wycombe visar sig också få betydelse för Alice längre fram i livet… (cliffhanger!)

När Alice så småningom träffar den busige och lite barnslige Charles Blackwell har hon fyllt 30 och arbetar som bibliotekarie på en skola. Hon kastas därmed rakt in i en annan värld, fylld av rikedom och makt. I och med Charlies politiska karriär måste hon, något motvilligt, vänja sig vid att stå i rampljuset och ha allas ögon på sig. Hon brottas med känslor av otillräcklighet, att ha allt de här inflytande förpliktigar. Man kan alltid göra lite mer, särskilt om man har pengar och makt. Hon blir också medveten om svårigheterna att älska någon med ogilla dennes åsikter. När Irakkriget kommer sjunker Charlies popularitet kraftigt och han får kritik från alla håll, som också spiller över på Alice, som inte riktigt förstår varför:

Det enda jag gjorde var att gifta mig med honom. Det var ni som gav honom makt.”

Det är oavbrutet intressant och fascinerande läsning! Curtis Sittenfeld imponerar och man inser att romanen krävt omfattande research. Det känns äkta, som om Alice är en verklig person. Dessutom behandlar den allmänmänskliga frågor om kärlek och äktenskap, klass och kön och inte minst rätten till sina egna åsikter. För mig var den här boken en njutning och jag ger den absolut högsta betyg!

Förresten, är det någon som vet om Laura Bush har reagerat på boken? Alice Lindgren baseras ju till stor del på Laura Bushs liv.

Annonser
 
3 kommentarer

Publicerat av på 11 september, 2009 i Böcker

 

3 svar till “Vardagsstress och en alldeles, alldeles underbar roman

 1. snowflake

  15 september, 2009 at 12:07

  Jag googlade som en tok förut för att hitta nåt om det, men det enda jag fick var nån pressansvarig som sa att LB inte läst den och inte hade för vana att kommentera ett skönlitterärt verk bla bla, så där intetsägande du vet.
  Men man undrar ju om hon kan låta bli att läsa den? En sak jag tänkte på, i boken beskrivs ju Alice/Laura som en läsande människa, bibliotekarie och allt, och jag får känslan att hon skulle tycka mycket om den här boken.
  Men hur lik/olik hon egentligen är…?
  Jag tänker i alla fall läsa Laura Bush memoarer.

   
 2. frue

  15 september, 2009 at 13:14

  Jag tror också att hon skulle gilla den. Den är väldigt ömsint och respektfull, tycker jag. Har hon en biografi på g eller räknar du bara med att det kommer en så småningom? Det blir måste-läsning även för mig!

   
 3. snowflake

  16 september, 2009 at 12:31

  Jag läste på ett par ställen i somras att hon skulle skriva en, (eller samarbeta med nån som sköter det faktiska skrivandet) men sen dess har jag inte sett nåt. Nu har jag inte kollat på ett tag heller, det var just när jag läst American Wife som jag var väldigt i gasen över det. Känner så väl igen din reaktion!

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s