RSS

Maskar i N.Y

14 Sep

9789100122638”Vi kom till New York med fyra fullpackade koffertar och två tomma hjärtan.”

Så inleds Håkan Nessers senaste roman, Maskarna på Carmine Street, som han skrev under sin tid som New York-bo. Och visst märks kärleken till The Big Apple (och vem kan klandra honom?); det vimlar av namedropping på stadens gator, caféer och bibliotek (!). Vi är bokens ”jag” författaren Eric Steinbeck och hans fru konstnären Winnie Mason. De har flyttat till New York för att fortsätta leva vidare efter förlusten av deras fyraåriga dotter, Sarah, som fördes bort av en okänd man för snart ett och ett halvt år sedan. 

Det går si så där. Eric och Winnie har blivit som främlingar för varandra. Båda är märkta av sorg och saknad, men förmår inte involvera varandra i sina liv. Kanske består lite av kärleken, som förde dem samman en gång i tiden, men livet kommer emellan och de tycks inte kunna komma vidare. Eric tillbringar sina dagar på biblioteket, där han försöker avsluta sin påbörjade roman. Winnie stänger in sig i lägenheten på Carmine Street och försöker måla tavlor. Ibland äter de middag tillsammans och dricker vin, men lika ofta somnar Eric ensam, medan Winnie fortsätter måla. 

Men så börjar underliga, nästan paranormala saker hända. Allting börjar med att Eric kommer på Winnie med att undanhålla saker för honom. Han ser henne på olika platser, men när han konfronterar henne nekar hon bestämt att det skulle ha varit hon. Långsamt erinrar han sig en hel del märkliga incidenter i deras förflutna, som nu tycks flyta upp till ytan och pockar på uppmärksamhet. Känslan av att inte veta vem Winnie egentligen är förstärks. När hon någon dag senare nämner att hon vet att Sarah är i livet, att hon har fått viss information men ännu inte kan berätta något om det, tror Eric först att hon är på väg att få ett sammanbrott, liksom hon fick strax efter Sarahs försvinnande. Men när hon sedan packar sin väska och ger sig av på obestämd tid utan att ge någon annan förklaring än att det har med Sarah att göra, bestämmer Eric sig för att ta reda på vad det är som Winnie fått reda på.

 Håkan Nessers språk är hans stora styrka, tycker jag, och ofta lyckas han kombinera det med en väl uttänkt historia. I Maskarna på Carmine Street existerar den torra humorn och vardagsfilosoferandet sida vid sida med ett djupt allvar. Nesser använder sig av träffsäkra formuleringar och väcker liv i bortglömda ord, som t ex ohemult*. Men själva storyn känns inte riktigt lika stark. Här instämmer jag med Calliope. Min främsta invändning mot berättelsen är att jag inte känner mig fullt tillfredsställd med hur alla trådar knyts ihop mot slutet. Det blir lite väl långsökt ibland och det går lite för fort, efter ett rätt maklig tempo inledningsvis. Därför blir det bara ett medelbetyg från mig den här gången.

Till sist, varför ett sån’t gräsligt fult omslag? Med vit text?!

 * obefogat

Annonser
 
5 kommentarer

Publicerat av på 14 september, 2009 i Böcker

 

5 svar till “Maskar i N.Y

 1. snowflake

  15 september, 2009 at 12:02

  Åh, ohemult!
  Det var en som ringde till mitt jobb för några veckor sen för att klaga, och han använde ordet ”ohemult” så att hans klagomål blev till ren glädje för mig.

   
 2. frue

  15 september, 2009 at 13:16

  *skratt* Men visste du vad det betydde då? Jag var tvungen att slå upp det!

   
 3. snowflake

  16 september, 2009 at 12:29

  Jag förstod det av sammanhanget, på ett ungefär i alla fall. 🙂

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s