RSS

Jag har läst del 2

04 Okt

hungames-catchingfireJag kunde inte motstå att köpa Catching Fire, andra delen av Suzanne Collins serie Hungerspelen på bokmässan. Kort efter besöket i The English bookshop‘s monter så såg jag att den hade kommit på svenska i Bonnier Carlsens monter…

Andra delen påminner väldigt mycket om den första (som du kan läsa om här): Katniss älskar både Gale och Peeta, men på olika sätt. Peeta gör fortfarande allt för Katniss. Trots att de styrande gör allting för att tysta ner saken, får Katniss av en slump reda på att ett upplopp har startat i Distrikt 3. Symbolen för upprorsmakarna är fågeln, som blivit Katniss symbol sedan Hungerspelen. De styrande skyller allting på Katniss och hennes skymfning på de styrande när hon lurade dem i Hungerspelen och tvinagde dem till att godta två segrare. För att stävja upproret och på ett lämpligt sätt röja undan Katniss så bestämmer de styrande för att det här årets Hungerspel ska bestå av tävlanden som tidigare vunnit Hungerspelen. Eftersom varje distrikt måste skicka både en manlig och en kvinnlig tävlanden, blir Katniss och Peeta än en gång tvungna att delta (de är ju de enda som vunnit från Distrikt 12). Förra gången var det Peeta som höll uppsikt över Katniss för att hålla henne levande till vilket pris som helst. Den här gången bestämmer Katniss att hon ska offra sig själv för Peeta.

Skildringen av Hungerspelen är inte lika obehaglig och läskig som i förra boken. Den är mer som en språngbräda till den spännande upplösningen i en kommande tredje del. Här hintas mycket om upproren kommer att få allt större betydelse. Dessutom kommer man äntligen att få veta vad som är så mystiskt med Distrikt 13 – är det som Huvudstaden säger eller finns det ett autonomt samhälle utom Huvudstadens kontroll? Boken slutar med en riktig cliff-hanger och jag blir som ett litet barn som gnäller efter nappen: Vill läsa trean – nu!!

Annonser
 
3 kommentarer

Publicerat av på 4 oktober, 2009 i Spänning, Ungdomar

 

3 svar till “Jag har läst del 2

 1. Agnes

  26 februari, 2010 at 13:38

  Jag längtar så mkt efter trean när kommer den?

   
  • frue

   28 februari, 2010 at 19:51

   Hej!
   Jag vet inte. Man får hålla koll, för på hennes hemsida nämns det inte heller när trean släpps, tyvärr.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s