RSS

Ömsint och innerlig som Michael Nyqvist själv

05 Okt

13021812_O_1Jag gillar Michael Nyqvist, både hans rolltolkningar och hans person. Jag hörde aldrig hans sommarprat, men jag hörde om det, att det var så fantastiskt och rörande.

Hans självbiografi, När barnet lagt sig, känns så äkta på ett sätt som biografier sällan gör. I de intervjuer jag sett med honom har han framstått som en person med hög integritet, som inte gärna släpper någon innanför. Men med boken känns det faktiskt som jag kommer honom väldigt nära.

Mycket handlar förstås om saknaden efter sina biologiska föräldrar, särskilt sin far, eller kanske mer korrekt uttryckt om sitt ursprung och sin egen identitet. Han lämnas tidigt på barnhem av sin mor som uppger fadern som okänd. Som vuxen och själv far, växer behovet av att söka sina rötter. Han beger sig till Italien för att söka reda på sin far, men det första mötet uteblir eftersom fadern åkt till Irland på semester. Med sig har Michael Nyqvist ett handskrivet brev på italienska och några foton på sig själv och sin familj som han överlämnar till personalen på det apotek där fadern arbetar.

Texten består av korta minnesbilder från uppväxten och händelser som på olika sätt har gjort avtryck. Han skriver om resan till Italien, då han för första gången fick veta att han var adopterad och hur detta sedan blev en hemlighet han inte fick tala högt om. Ett år därefter skiljer sin adoptivföräldrarna och Michael Nyqvist träffar inte sin adoptivfar på ett år.

Teatern blir det forum, där M.N får leva ut sitt känsloliv. Utanförskapet han länge känt byts ut mot en gemenskap och han går ambitiöst in för de olika rollerna som han tilldelas.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 5 oktober, 2009 i Böcker

 

2 svar till “Ömsint och innerlig som Michael Nyqvist själv

 1. Boktoka

  6 oktober, 2009 at 08:55

  Vågar inte läsa din recension eftersom jag snart själv ska på den här. Men här hann du före! 🙂

   
  • frue

   11 oktober, 2009 at 16:43

   Det ska bli kul att läsa vad du tycker! Jag ska hålla utkik!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s