RSS

Jag har lärt känna Malcolm Fox

12 Okt

Först var han lite undflyende och suddig i kanterna. Jag fick inte riktigt något grepp om honom. Var han rent av lite mesig? Men när berättelsen tog fart, gjorde Malcolm Fox det också.

Vad jag pratar om? Ian Rankin nya deckarhjälte Malcolm Fox så klart! Nu har jag läst ut The Complaints och lärt känna Malcolm Fox. Han arbetar på ”the Complaints”, avdelningen där poliser utreder andra poliser, misstänkta för brott. Ett inte särskilt populärt uppdrag bland poliskolleger. Privat har han det ganska kämpigt. Hans pappa bor på ett dyrt hem som Malcolm Fox betalar helt själv för. Hans syster har problem med alkoholen och dessutom lever hon med en man som slår henne. Malcolm Fox själv är helnykterist sen några år tillbaka och frånskild. Hans kylskåp är fyllt med färdiga lasagner – bara att värma. Nyligen har han letat fram bevis för en korrupt polisman som nu ska prövas i en rättegång och i väntan på nästa uppdrag munhuggs han med sina närmaste kolleger och dricker kaffe.

Men så blir han kallad till ett möte och går sdärifrån med ett nytt fall. Han ska utreda Jamie Breck som verkar vara medlem av ett internationellt nätverk som sprider barnpornografi. Problemet är att bevisen är bristfälliga och Malcolm Fox blir därför satt att undersöka Breck närmare. Allting blir mer komplicerat när Fox’ svåger hittas brutalt misshandlad till döds och Breck blir ansvarig utredare.  Dessutom blir Malcolm Fox misstänkt för mordet.

Rankin skriver väldigt realistiska deckare som visar upp den mörka sidan av Edinburgh. Miljön känns igen från böckerna om Rebus, storyn likaså, men huvudpersonen är ny. Jag tycker om Malcolm Fox – han känns oerhört vanlig och faller utanför schablonen om den supande, olycklige och missförstådde polishjälten. Men han är absolut inte tråkig för det! Han har ett stort patos för rätt och fel och tvekar inte att bryta mot reglerna i sin jakt efter sanningen. Men jag kan inte låta bli att känns som jag gör ändå – jag saknar John  Rebus!

Annonser
 
4 kommentarer

Publicerat av på 12 oktober, 2009 i Böcker, Deckare

 

Etiketter: , , ,

4 svar till “Jag har lärt känna Malcolm Fox

 1. snowflake

  12 oktober, 2009 at 19:33

  Det känns skönt att läsa det här, att du inte är så kritisk. Jag tycker att han fått rätt mycket skit efter Rebus, men en del är kanske oförtjänt. Ska prova sen när den kommer på pocket.

   
 2. frue

  12 oktober, 2009 at 20:17

  Jag vågade inte läsa hans förra, eftersom den fick så dålig kritik. Jag ser ju Rankin i ett fluffigt rosa skimmer… och vill fortsätta med det! 😉

   
 3. Annika

  3 juni, 2010 at 15:58

  Jag vet inte om det var den långtråkiga intrigen som gjorde att jag tyckte att Fox var tämligen ointressant. Han var alldeles för …. ordentlig på något vis för att han skulle bli spännande att lära känna ordentligt.

  Men, men … jag tänker inte avfärda honom helt men om jag fortfarande inte blir berörd efter bok nummer två så ger jag mig nog ut på nya jaktmarker 🙂

   
  • frue

   3 juni, 2010 at 16:43

   Nej, eftersom det är Rankin förtjänar han åtminstone en chans till! 😉

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s