RSS

Först ut 2010

06 Jan

9789174290448Ni har ju säkert förstått vid det här laget att jag fick väldigt fina böcker av Bokstunder vid det senaste pocketbytet, Ett land långt bort av Daniel Mason var en av dom.

Isobel bor i något sydamerikanskt land (inte namngivet) och hennes far arbetar på sockerfälten, när det inte är torka, vill säga. Och torka är det ofta och när den slår till blir livet svårt och många familjer beger sig till storstäderna närmare havet för att söka lyckan. Isobel är fjorton år och står väldigt nära sin äldre bror Isaias. Hon har nästan övernaturliga förmågor att alltid veta var Isaias befinner sig och hon kan också ”höra” hur ormarna rör sig på sockerfälten som ingen annan. När brodern plötsligt ger sig av till den stora staden för att tjäna pengar på sitt fiolspelande, tvivlar Isobel att han någonsin kommer att återvända till byn och sörjer sin bror. Men tanken på att det går bra för honom och att han slipper det förhatliga arbetet med sockerrören ger tröst. När han slutligen slutar att höra av sig, oroar hon sig fruktansvärt, men är ändå inte beredd på att hennes föräldrar en dag meddelar att hon också måste ge sig av till kusinen Manuela för att ta arbete. Resan går med lastbil (billigare än buss) och tar flera dygn. När Isobel äntligen kommer fram upptäcker hon att livet i staden inte alls är lika flärdfullt som hon trott. Kusinen, Manuela, som det har gått bra för och som äger sitt eget hus, bor i själva verket i kåkstaden i utkanten och hennes hus är bara fyra väggar med ett plåttak. Inte heller Manuela har sett till Isaias på länge så Isobel bestämmer sig desperat för att leta reda på honom.

Jag har inte läst Daniel Masons debutroman Pianostämmaren, men minns att den fick väldigt fin kritik när den kom. Ett land långt bort hade jag dessvärre vissa problem med. För det första, det händer inte så vansinnigt mycket under större delen av boken. Men helt plötsligt, när det återstår kanske 30 sidor får man svar på allt. I sista kapitlet på tre sidor, som heter Teresa, får man även en glimt av framtiden. Jag hade listat ut ungefär vad som hänt med Isaias så det blev ingen aha-upplevelse. Jag förstår inte heller varför han, efter att ha haft väldigt långa, numrerade kapitel, plötsligt väljer att namnge det sista? Sådant stör mig, men jag är kanske lite pedantisk. Sedan tycker jag inte att han lyckas skildra Isobel på ett trovärdigt sätt. Jag tycker att hon klarar sig förvånansvärt bra från umbäranden och kniviga situationer som hon hamnar i, vilket inte känns särskilt realistiskt.

Det konstigaste av allt är att jag, verkligen jättemånga gånger, får påminna mig om att handlingen inte utspelar sig i Afrika. Herregud, är man så indoktrinerad att fattigdom och torka automatiskt är lika med Afrika? Skrämmande! Nu vet jag att den finns i Sydamerika också. *ironi*

 
2 kommentarer

Publicerat av på 6 januari, 2010 i Böcker, Sydamerika

 

2 svar till “Först ut 2010

 1. Cissi (Bokstunder)

  7 januari, 2010 at 15:40

  Vad tråkigt att den inte var så bra men det är kul att se att du läst nästan alla böcker jag gav dig. Tur att No och jag var bra i alla fall.

   
 2. frue

  7 januari, 2010 at 20:27

  Jag trodde att den skulle vara bättre, men jag har absolut läst sämre! 😉 Klart jag ska läsa ALLA böcker jag fick, men nu blir det en liten paus för jag har biblioteksböcker och bokirkelbok som måste få gå före (kanske att jag läser Munro parallellt, det funkar ju bra med novellsamlingar).

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s