RSS

Roald Dahl och ett äpple som faller rätt långt från trädet

20 Jan

19_grouplogo_1577Nu var jag lite elak. Nåt äpple är Sophie Dahl faktiskt inte, men hon är barnbarn till Roald Dahl och sånt skapar förväntningar hos såna som mig (d v s Roald Dahl-älskare). Sophie Dahl har skrivit en bok som beskrivs som ”nästan självbiografisk”, vilket väcker min nyfikenhet. Det kan inte ha varit en lätt uppväxt om den påminner om Kittys i Leka bland vuxna (men där förekommer en lite butter men kärleksfull bestefar som kanske är Roald Dahls alter ego?). Kitty är nämligen mamma till sin mamma. Marina, som Kittys mamma heter, är en rastlös konstnärssjäl som ständigt söker lycka i form av män eller gurus. Kitty är frukten av en tillfällig förbindelse med en gift man, som Kitty aldrig har träffat men som regelbundet skickar små kort och pengar till henne, ofta genom hans sekreterare. Kitty har två yngre syskon, tvillingarna Violet och Sam. Tillsammans med Nora, barnsköterskan (som också får hålla reda på Marina) bor de på den engelska landsbygden tillsammans med Bestefar och Bestemor, d v s Marinas föräldrar, och två mostrar. Det är en ganska lycklig tid i Kittys liv, som dock får ett abrupt slut en dag då Marina meddelar att hon ska flytta till New York, på inrådan från en andlig ledare. Kitty ska inte flytta med, har gurun sagt, så hon får börja på internatskola.

Att Marina inte mår särskilt bra, förstår man direkt. Hon är inte den moderliga typen, delvis på grund av att hon var så ung när hon fick Kitty. Snarare är hon den vilda storasystern som ens killkompisar tänder på, som man kan prata med allt om (utom om saker som verkligen betyder något) och som det är kul att festa och shoppa med (även om det blir lite jobbigt att ta ”kola” tillsammans med sin morsa!). Nora, som följt med Marina och tvillingarna till N.Y, blir en fast punkt för alla tre barnen som ständigt ser till att det finns rena kläder och att de kommer iväg till skolan på mornarna. Ändå är Nora en väldigt blek karaktär och det är oklart varför hon finner sig i allt och inte söker sig bort. Hon är helt enkelt obrottsligt lojal mot barnen, på vilka bevekelsegrunder får man aldrig veta.

Livet går förvånansvärt bra för Kitty och trots att hon lever ett ganska utsvävande liv och hamnar i många ”olämpliga” sällskap, så är hon en överlevare. Då och då ges läsaren hintar om ”nutiden” och en gravid Kitty som är på väg hem till sin mamma, som är mycket sjuk och befinner sig på psykvården. Upplösningen kommer lite väl fort – vi vet inget om hur många år det gått sen Kitty lämnade hemmet för gott (?). Kittys räddning blir att faktiskt ta steget och definitivt flytta från mamman, samtidigt som det också blir mammans fall och hon försvinner ner i en allt mörkare tillvaro.

Vad tycker jag då egentligen om boken? Tja, det är, trots allt elände, en trevlig läsupplevelse, varken mer eller mindre. Det är ett stycke underhållande tidsfördriv, men saknar det där riktiga topparna för att bli en riktig hit. Lite påminner det om Vit oleander, varför vet jag inte för Marina är trots sina brister en långt mer sympatisk mamma, men kanske är det i sättet att skriva som Sophie Dahl påminner lite om Janet Fitch? Eller så inbillar jag mig bara, det var så länge sen jag läste Vit oleander. Summa summarum: till morfar Roalds nivå har hon en bit kvar!

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 20 januari, 2010 i Böcker

 

2 svar till “Roald Dahl och ett äpple som faller rätt långt från trädet

 1. Bokomaten

  22 januari, 2010 at 00:22

  Jag har varit lite nyfiken på den här boken just eftersom hon är barnbarn till Roald, men det kanske ligger henne till last mer än hjälper..? Tror den får ligga dock för det känns som man har annat man hellre vill läsa, i alla fall efter din recension.:) Plockar säkert upp den någon gång dock, när man känner för något så där lite.. lagom, liksom.

   
 2. frue

  22 januari, 2010 at 11:07

  Jo, men precis så är det. Det här är en väldigt lagom bok.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s