RSS

Zena el Khalil: Beirut, jag älskar dig

23 Mar

9789170374715_65Beirut, jag älskar dig är en självbiografisk roman och författarens debut. Zena el Khalil fick förfrågan om att skriva en roman efter att hennes blogg Beirut Update blivit internationellt uppmärksammad då hon rapporterade från bombningarna i Libanon sommaren 2006 genom sin blog.

Zena är en tuff och kaxig ung kvinna som har flyttat från New York efter den 11 september återvänder hem till Beirut.  Beirut är en motsägelsefull stad: här finns en öppenhet och tolerans för det avvikande som är sällsynt i Mellanöstern, men åren av krig har märkt staden – överallt ser man byggnader med skador och kulhål- och även dess invånare. Man lever i nuet, som om det inte fanns en framtid och det skapar i sin tur en känsla av tomhet. Med den västerländska livsstilen kommer också baksidorna: utseendefixeringen, drogerna och flyktiga relationer och på gatorna ser man blekta blondiner sida vid sida med beväpnad militär. Stridsvagnar utgör riktmärken för vägbeskrivingar: ”…när du sen kommer till stridsvagnen går du till vänster”. En smått absurd verklighet! Tillsammans med väninnan Maya kämpar Zena för att inte duka under för vardagens oförutsägbarhet i en stad som ständigt tycks balansera på randen av ett nytt inbördeskrig.

Det är intressant läsning. Just Beirut har alltid fascinerat mig. Det ska ha varit en mycket vacker stad innan krigen (kallades ju Mellanösterns Paris) och en fin mix av öst och väst. Zena älskar verkligen sitt Beirut men, som hon torrt konstaterar, Beirut är inte en stad som är lätt att älska. Den ständiga hotet om ett nytt krig är påtagligt och Zena kan liksom aldrig riktigt lita på sin älskade stad. Man känner igen ”blogg-stilen” i hennes text med korta, ibland ganska fragmentariska, ‘inlägg’ snarare än en sammanhållen berättelse. Språket känns autentiskt och orört, som om texten inte alls hade bearbetats utan gått direkt i tryck. Det är både bra oh dåligt. Tyvärr blir det dock en ganska spretig berättelse som, efter en mycket knepig inledning som känns malplacerat pretto i sammanhanget, dock tar sig MEN utan att någonsin riktigt lyfta. Ändå, böcker om Beirut inifrån växer inte på träd så därför tycker jag att det är en läsvärd bok.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 23 mars, 2010 i Böcker, Kärlek, Mellanöstern

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s