RSS

Internatliv och hångel

24 Apr

9789137135229Agnes Hellströms debutroman Ränderna går aldrig ur handlar Elin som växer upp i det lilla samhället Gimo i Uppland. Hon bor ihop med sin ensamstående mamma och drömmer om ett annat liv. Hennes mamma har lämnat sina rötter och har knappt någon kontakt med Elins mormor, en förmögen dam med bestämda åsikter om hur man för sig och hur man klär sig propert. I Gimo blir bästa vännen Ulrika med barn så snart de slutat grundskolan. Elin vill någonting annat med sitt liv, men vet inte riktigt vad. Ett sätt att revoltera mot sin mamma blir att närma sig det liv som modern lämnat bakom sig och söka in till Sigtuna Humanistiska Läroverk, vilket inte är något problem eftersom mamma redan gått där, liksom mormor och de övriga i Elins släkt. Mormor betalar dessutom, något som mamman aldrig skulle haft råd till.

På Sigtuna känner Elin av sitt utanförskap och vet inte riktigt hur hon ska bete sig. Hon värjer sig mot hennes klasskompisars utseendefixering och mot den rangordning som råder mellan äldre och yngre elever samt mellan de som bor på internat och de som endast studerar där under dagtid. Det dricks, röks på och ordningsregler bryts ständigt. Killarna har smeknamn som Frippeoch Ludde och kallar sina kvinnliga vänner för ”gumman”. Elin strular runt lite, men i bakgrunden spökar barndomsvännen Behnam som flyttat till Märsta och plötsligt finns väldigt nära…

Det finns ett driv i berättelsen som gör att det är en bok som det är svårt att läsa sig mätt på. Vi skulle väl kunna kalla den för en utvecklingsroman, men det blir lite pompöst för en bok som väldigt mycket handlar om festande och hångel. Det är inte så mycket djup utan jag läser den som ren nöjesläsning. Och som sådan är den inte dum alls!

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 24 april, 2010 i Böcker, Kärlek, Ungdomar

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s