RSS

John Ajvide Lindqvist: Lilla stjärna

25 Maj

John Ajvide Lindqvist är tillbaka! Och det är bra, mycket bra.

Lilla stjärna heter hans nya roman. Huvudpersonerna är två, Theres och Teresa, som växer upp på varsitt håll men vars vägar så småningom korsas. Något som får förödande konsekvenser.

Lennart och Laila är två föredettingar inom dansbandsmusiken. De har en gång haft en svensktoppsplacering, som gav dem spelningar och lite pengar att leva för. Men karriären tog slut efter en felsatsning och Lennart började misshandla Laila. Första slaget var med en kofot över hennes ena knä, med en krossad knäskål och ständiga smärtor som följd. Laila, som alltid hållt sig i form och varit mån om sitt utseende, la på sig en hel del extrakilon och höll sig hemma. Tillsammans har de sonen Jerry som de nyss fått ut ur huset, men som fortfarande styr sina föräldrar som marionetter. Under en svamptur hittar Lennart ett spädbarn i en plastpåse, som han tar med sig hem. Liten, som han kallar henne, har en ovanligt klar och ren ton som slår an någonting hos Lennart. När han hör henne blir han uppfylld av lyckokänslor. Hon nynnar snarare än jollrar. Lennart bestämmer sig för att Liten för alltid ska vara oförstörd. Därför pratar han inte med henne, utan sjunger, och han håller henne instängd i källaren. Liten växer upp och förutom Lennart är det bara Laila och Jerry som känner till hennes existens. För att hindra henne från att vilja gå ut ur huset, berättar Lennart att de Stora äter sådana som Liten och att hon aldrig kan vara säker, om hon lämnar huset. Jerry, som av någon outgrundlig anledning som han själv inte känner till faktiskt tycker om Liten, kallar henne Theres, efter en av ledarna i Baader-Meinhofligan.

Ungefär samtidigt växer Teresa upp som tredje barnet i en ganska vanlig familj. Mamman har svårt att knyta an till henne så hon blir pappas flicka. Redan tidigt förstår föräldrarna att hon inte är som andra barn. Hon kan ägna timmar åt att sortera sina pärlor efter olika system som endast hon själv förstår. Och hon gör pärlhalsband tills det inte finns en ledig plats att hänga dem på längre. När pappan blir chef får han mindre tid för sin familj och framförallt för Teresa, som i stället finner en vän i särlingen Johannes. De två är alltid tillsammans, men så får Johannes ett tv-spel i julklapp och de börjar långsamt växa ifrån varandra. När de börjar i sjuan har Johannes insett något som Teresa inte fattar – det gäller att anpassa sig. Kort därefter möter hon Theres.

Jag vill inte avslöja för mycket av handlingen, så jag stoppar här. Men det här är en bok som rymmer både värme och isande kyla. Och urspårad girl power. Den är bitvis otäck, men också lite sorglig. På något sätt är det här motsatsernas bok för det finns alltid en motpol. Ajvide Lindqvist lyckas förmedla en känsla för sina karaktärer genom att skildra deras tidigare liv i korta återblickar. Återblickarna blir det som ger förklaring till det som sedan sker och är därför nödvändiga, även om jag ibland skulle önska att de var mer berättande än beskrivande. Boken innehåller en del splatter-scener som är riktigt obehagliga. Det finns dessutom en inbyggd samhällskritik mot det ytliga i vårt samhället och exploateringen av framförallt unga tjejer som drömmer om att bli stjärnor. Och mot alienationen som gör att man kan känna sig ensam, trots att man har både familj och vänner. Jag tycker mycket om boken.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 25 maj, 2010 i Böcker, Psykisk ohälsa, Sorg, Spänning

 

2 svar till “John Ajvide Lindqvist: Lilla stjärna

 1. Helena

  25 maj, 2010 at 11:34

  Jag håller verkligen med om att det här är en sorgligt bok. Det är samhällskritik och skräck men mest av allt satt jag med en klump i halsen under hela läsningen. Djupt sorglig till och med.

   
 2. Boktokig

  26 maj, 2010 at 13:42

  jag tyckte också mycket om den!!! han är en skicklig författare!

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s