RSS

Kärlek och kvantfysik

21 Aug

Jag har haft förmånen att träffa Karin Alvtegen för några år sen då jag bjöd in henne till författarbesök på biblioteket där jag jobbade. Hon är otroligt sympatisk och verkligen genuint intresserad av människor. Just det sistnämnda tror jag är en viktig egenskap för att bli en riktigt bra författare, precis som Karin Alvtegen.

Tidigare har hon skrivit spänningsromaner, men En sannolik historia är en ”vanlig roman”, utan något mord. Och visst funkar det också. Berättelser kan vara spännande och fyllt av vändingar ändå. En sannolik historia är en mysig bok. Visst innehåller den en hel del klichéer (enslingen som visar sig vara beläst, skvallerkärringen i huset brevid som hittar orsaker till missnöje i allt som sker), men vaddå, det kan man ha överseende med.

Helena har köpt gården där hon en gång var sommarbarn. Det är glada minnen hon har från Norrland, i en barndom som annars mest innebar att ”vara mamma åt sin mamma”. Hon driver ett anspråkslöst hotell i liten skala. En hel del renovering återstår – inte mycket har blivit åtgärdat sen hennes man flyttade tillbaka till Stockholm. Det är knappt om både tid och pengar. Dottern Emelie har stannat kvar på hotellet, men egentligen vill hon bo hos sin pappa och hans nya tjej. Men vem skulle då se efter Helena? Kontakten med pappan sker via sms och telefonsamtal, i smyg av rädsla att såra Helena.

Till hotellet kommer Anders, som bokstavligt talat lagt sitt liv i ödets händer… med en lindrig hjärnskakning till följd. Anders har hela sitt yrkesliv varit framgångsrik och tjänat mycket pengar. För dessa har han köpt samlarprylar, bland annat sitter Albert Einsteins armbandsklocka runt hans handled. Nu är han i Norrland för att titta Lucy, gitarren som Beatles spelade på. Det är Verner som äger gitarren. Verner som är ett riktigt original och lever isolerad i sin stuga ute i skogen. Men något har hänt med Anders. Något har gått sönder inuti honom och han vet inte längre vem han är.

Både Anders pappa och Verner är intresserade av kvantfysiken. Kvantfysik är komplicerade saker. Men det handlar om att tänka bortom det logiska och bara räkna med sannolikheter. Elektroner, protoner och andra partiklar som rör sig i vågor kan plötsligt bli fasta och dyk upp någon helt annanstans, utan att någonsin befunnit sig någonstans däremellan. Mycket skumt. Dessutom verkar partikelns position bero på om vi tänker mäta dess position eller inte. Ännu mer skumt. Jag tror Karin Alvtegen har hittat sin titel från det här resonemanget. Det är sannolikt att Helena och Anders kommer träffa varandra, särskilt om vi studerar dem. Men särskilt logiskt är det inte. Eller nåt.*

*Inser att jag som humanist är ute på väldigt hal is nu!

 

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 21 augusti, 2010 i Böcker

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s