RSS

Saker som aldrig händer

22 Aug

Hörrni, jag måste bara börja med att säga: Jag gillar ALLT med Saker som aldrig händer av Johanna Lindbäck! Huvudpersonen Andreas, 19 år, blir man nästan lite förälskad i (men nu är det mer aktuellt att tänka ”hoppas mina döttrar träffar såna här killar när de blir äldre”). Så fin!

Temat: hur man överlever när någon nära sviker, eller mer krasst uttryckt, hur du blir vuxen, är enkelt. Men komplext. För visst vet du precis  hur man ska reagera när vänner, ja till och med ens kärlek sviker. Det är ju bara att dra! Men i praktiken är det inte så lätt. Särskilt inte om du fortfarande (kanske?) är kär i  den personen. Och hur klarar du dig utan de personer som du betraktat som dina vänner? Det blir fruktansvärt ensamt. Och väldigt krångligt. Hur gör du  till exempel i klassrummet när du inte längre vill sitta brevid din kompis? Det är ju inte bara att byta plats, liksom, eller hur?

Men det svåraste av allt är kanske ändå skammen. Det är ju så fruktansvärt pinsamt att alla har vetat om sveket, men inte sagt något. Kanske har de till och med skrattat åt dig bakom ryggen. Tyckt att du är världens idiot som inte fattar vad det är som händer.

Ja, saker som aldrig händer, händer förstås Andreas. Han reagerar med det som är oerhört vanligt för människor som hamnar i kriser. Han blir oerhört självcentrerad och tror genast att alla i omgivningen är upptagna med att studera hur det går för Andreas. Så är det förstås inte, men det som hänt är en katastrof i Andreas värld. Hela tillvaron gungar, inget känns längre säkert.

Man känner med Andreas och minns tonårstidens osäkerhet och det är med glädje jag inser att jag är förbi det. Dessutom tycker jag alltid att det är häftigt när författare skriver så himla insiktsfullt om huvudpersoner av motsatt kön. Det märks att Johanna Lindbäck känner sina nästan-vuxna manliga elever. Annars hade det här aldrig blivit så bra, som det blir. Hoppas verkligen att de läser den här boken också!

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 22 augusti, 2010 i Böcker, Ungdomar

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s