RSS

Det här är ingen deckare

07 Sep

Mordet på Halland är den första av Pia Juuls böcker jag läser, men inte den sista. Mordet på Halland är en ovanlig roman. Berättelsen börjar med ett mord. Halland skjuts till döds utanför sin dörr en tidig morgon medan hustrun Bess ligger i sin säng och sover vidare i tron att maken åkt till jobbet. När hon väcks nästa gång är det polisen som väntar utanför dörren, tillsammans med en granne. Grannen hävdar att han hört Halland säga att det var han hustru som dödade honom innan han avled. Plötsligt förvandlas den trygga, lugna vardagen till ett mardrömslikt kaos. Bess kämpar med sorgen medan frågorna kring mordet på Halland bara tycks bli fler och fler. Och ju mer Bess söker ta reda på, desto mer främmande känns mannen hon valt att leva tillsammans med. Vem var han egentligen? Varför berättade han inte mer om sig själv? Och varför hyrde han ett rum i hemlighet?Bess hela liv tycks vara byggt på bräcklig grund. Efter att Halland har dött står hon ensam, med ett hus hon inte ens äger. En gång i tiden valde hon bort sin dotter, och saknaden efter henne blandas med sorgen över Halland. Kvar finns bara förtvivlan och obesvarade frågor.

Nej, det här är alls ingen deckare. Mordet är den utlösande faktorn, men inte alls det väsentliga i Pia Juuls roman. Fokus ligger på Bess som efterlevande. Hur klarar man att gå vidare när ens älskade plötsligt rycks bort från livet? Kan man någonsin lära känna en annan människa? Hur mycket kan man älska och, kanske mest väsentligt, var det värt priset? Pia Juul ger inte så många svar. Hon verkar vilja få läsaren att tänka själv. Men hur mycket jag än tänker så begriper jag inte riktigt vad som händer i slutet..?

Jag är fascinerad över hur få ord en del författare verkar behöva. Pia Juul behöver endast 160 sidor för att skriva en historia om livets mysterium. Jag tycker om att läsa mellan raderna i en bok – det som inte skrivs ut kan i själva verket säga väldigt mycket, eller hur? Läsning rekommenderas starkt.

 
4 kommentarer

Publicerat av på 7 september, 2010 i Böcker, Sorg

 

4 svar till “Det här är ingen deckare

 1. Boktokig

  10 september, 2010 at 18:04

  Ja, så kan man ju se på boken, som ett debattinlägg. Intressant! 🙂

  Mordet på Halland lägger jag i min läslista! Tack för tipset!

   
 2. Boktokig

  10 september, 2010 at 19:29

  Jo, jag har läst Bitterfittan. man blir lite nedstämd av att läsa den, men den var ganska intressant.

   
 3. Hanneles bok-paradis

  11 september, 2010 at 17:57

  åj, här lämnar man en ”hemlig” kommentar, blev så överraskad att lyckas inte skriva nåt vettigt..

   
 4. Fru E

  11 september, 2010 at 18:59

  Hannele: ? Vad gjorde dig så överraskad?

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s