RSS

Wow! Vilken läshelg!

19 Sep

Det var längesen jag kunde ägna så mycket tid till läsning som i helgen! Ledig fredag, inställd cykelfest och ösregn gjorde det hela möjligt! Och vilka böcker sen!

Först ut var Ninni Schulmans debut: Flickan med snö i håret som är en deckare. Det är en riktigt välskriven bok, befolkad med utåt sett ganska vanliga människor. Huvudpersonen, journalisten Magdalena Hansson, återvänder tillsammans med sin sexårige adoptivson till Hagfors, orten där hon växte upp. Bakom sig har hon en uppslitande skilsmässa och flytten är ett försök att skapa kontroll över sitt liv igen.
På nyårsftonen försvinner en sjuttonårig flicka, Hedda Losjö, spårlöst och poliserna Petra Wilander och Christian Berglund får till uppgift att ta reda på vad som hänt. Det visar sig snart att Hedda inte alls var den dotter hennes föräldrar trodde och att hon har haft ihop det med en gift man, tidigare dömd för misshandel.
Senare hittas en ung flicka död i en jordkällare vid en sommarstuga. Flickan har dödats med ett skott i bakhuvudet och det visar sig att hon utsatts för sexuella övergrepp. Är det den försvunna Hedda man har hittat?
Ja, utåt sett verkar människorna i Schulmans bok väldigt normala, men bakom fasaden lurar hemligheter som måste hållas dolda, till vilket pris som helst.

Det här är en överraskande bra debut! Intrigen är trovärdig och samtidigt så finurlig att jag inte alls anar vem som är den skyldige. Under min läsning är alla inblandade potentiella mördare, det gillas! Dessutom är det hela mycket skickligt berättat och jag hade väldigt svårt att låta bli att sträckläsa den.

I går började jag läsa Maria Svelands Att springa. Jag har inte lockats av att läsa hennes första roman, Bitterfittan för jag har tänkt att den verkar vara så deprimerande. Men jag tror inte att den kan ha varit ”värre” än den här… Att springa är en fruktansvärd bok om två bästisar, Emma och Julia, som på ett sätt är varandras motsats. Emma är yvig i sina gester och full av energi och saker hon måste få sagt. Julia är tystlåten och hemlighetsfull, men en jäkel på att springa när det behövs.
Under de sista skälvande veckorna innan sommarlovet är slut och högstadiet väntar, tillbringar de mycket tid tillsammans i Trädet. När de råkar se en blottare visa sitt ”rabarbersvaj” (otroligt bra beskrivet) och ropa fula ord, blir de ändå inte riktigt rädda för det känns overkligt och bara på skoj. När de dessutom tar en gruvlig hämnd så känner sig Emma och Julia nästan oövervinnerliga. Men det blir en kortvarig känsla. Snart kommer deras vänskap ställas inför svåra prov och barndomens oskuldshet för alltid vara över.

Det här är en brutal bok. Så mycket smärta, ensamhet och förtvivlan. Liksom Bitterfittan är Att springa också en skrämmande skildring av kvinnors utsatthet och manliga maktstrukturer. Ändå är den, paradoxalt nog, också både ömsint och humoristisk. Det är en bok som får mig att känna ilska och sorg. Ser verkligheten ut så här? Ja, tyvärr, blir nog svaret. En liten invändning har jag och det är att jag tycker att porträtten av de båda mammorna, Annika (Emma) och Giselia (Julia) blir lite övertydliga och schablonartade. Här finns förstås också ett tydligt klassperspektiv: Ensamstående Annika som dricker alldeles för mycket, men ändå är varm och rättrådig och arbetar inom hemtjänsten eftersom hon aldrig läste klart sin utbildning när hon blev med barn. Förstås. Gisela, som har en helt annan bakgrund än sin rike make och därför alltid har känt sig i underläge och som städar bort sin ångest över sitt kärlekslösa äktenskap. Förstås.

 
2 kommentarer

Publicerat av på 19 september, 2010 i Böcker, Deckare, Psykisk ohälsa

 

2 svar till “Wow! Vilken läshelg!

 1. Johanna

  23 september, 2010 at 20:09

  Tack!
  Visst är tomma helger sköna? Speciellt när det regnar, då behöver man inte ha dåligt samvete för att ligga inne hela dagen…

   
 2. Therese

  27 september, 2010 at 14:39

  Flickan med snö i håret är riktigt bra. Känns lite märkligt att läsa den eftersom jag är uppvuxen i trakterna där den utspelar sig, men gillar helt klart historien och personerna. Hoppas definitivt på fler böcker av Ninni.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s