RSS

Caroline af Ugglas och UKON: Hjälp, vem är jag?

13 Okt

Caroline af Ugglas är mångsidigheten personifierad: artist, körledare, konstnär… Jag har sett henne uppträda på scen med sitt band och hört henne samtala om den här boken: Hjälp, vem är jag? på årets bokmässa. Och hon är alldeles, alldeles underbar! Så otroligt genuin! Hon har en karisma som är få förunnat. Man märker henne direkt och man sugs liksom in i hennes kraftfält – det är svårt att beskriva känslan. Jag beundrar henne och hon fascinerar mig otroligt mycket. Det sägs att hon är en sån man antingen hatar eller älskar – i så fall älskar jag henne!

UKON är en förkortning av Ulf Karl Olov Nilsson, som är både poet och psykolog. Tyvärr läser jag sällan lyrik så jag känner inte alls till hans diktsamlingar.

Tillsammans har de skrivit den här boken som alltså bygger på tretton sessioner eller samtal mellan Caroline af Ugglas och UKON. Det är en märklig bok, en verklig paradoxal. Boken ges ut på überkommersiella Piratförlaget och är skrikande färgglad med rosa text som signalerar kiosklitteratur. Innehållet gör att den absolut inte är möjlig att sortera in i någon genre men KB har satt den som LzUgglas, d v s klassificerat den som en biografi. Och visst, det handlar ju i högsta grad om Caroline af Ugglas – vem hon är egentligen (även om hon själv konstaterar att hon är som den person hon framställs som eftersom hon inte är intresserad av att förställa sig). Men den är så mycket mer. Den innehåller en hel del livserfarenhet och reflektioner över livet. Allvar och dråpligheter blandas huller om buller. Det är personligt och naket, men ändå behåller Caroline af Ugglas en viss distans och släpper aldrig på integriteten. Tack och lov, tror jag. Resultatet hade annars lätt kunnat bli pinsamt och alltför privat.

Caroline af Ugglas är spontan och talar först och tänker samtidigt, skulle man nog kunna säga. UKON fungerar som ett slags ledsagare och bromsar henne när hon går för fort fram eller tar upp trådar som annars alltför lättvindigt skulle passera förbi. Samtidigt försöker han klargöra vad det är han ser och hör, både genom teoretiska kopplingar och egna tankar. Varje session utgör ett kapitel och avslutas med att de båda får kommentera vad som sagts. Frågan som ställs Vem är jag? får förstås inget uttömmande svar. Det är ett sökande som pågår så länge man lever och svaret får man först när man kan titta i backspegeln. Eller som Caroline af Ugglas själv uttrycker det allra sist i boken:

”Skulle jag nu få chansen att leva om mitt liv så hade jag velat ha vissa saker ogjorda. Men gjort är gjort. Och det är ju det förflutna som har format mig till den jag är idag. Alla dumheter, godheter, snedsteg och raksteg.
Svaret på vem jag är får förbli osagt. Tills i framtiden. Då kan jag kanske blicka tillbaka och titta på vem jag är, idag. Med andra ord kan vi låta denna bok få slutorden: To be continued.

 
2 kommentarer

Publicerat av på 13 oktober, 2010 i Böcker, Facklitteratur, Humor, Kärlek, Psykisk ohälsa

 

2 svar till “Caroline af Ugglas och UKON: Hjälp, vem är jag?

 1. Jenny

  14 oktober, 2010 at 19:49

  Jag såg UKON läsa ur en av sina diktsamlingar live, förra året. Det var en verklig upplevelse och han verkar ganska speciell han också, så kan tänka mig att boken innehåller många intressanta diskussioner.

   
 2. Fru E

  14 oktober, 2010 at 21:30

  Ja, samtidigt balanserar han upp Caroline af Ugglas väldigt bra. Det är en alldeles egen sorts bok, helt klart.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s