RSS

Hemliga sällskap och mystiska dödsfall

16 Okt

Efter att ha försökt läsa De fyra yttersta tingen av Andrew Taylor för flera år sen, men hakat upp mig på den svaga gestaltningen och gett upp, så hade jag kunnat tro att Andrew Taylor inte var något för mig. Inget hade kunnat vara mer fel, konstaterar jag efter två finfina läsupplevelser med hans historiska spänningsromaner, först Det blödande hjärtat (ve och fasa jag missat att skriva om denna?*) och nu Nattvandraren. Jag är störtförtjust!

Nattvandraren utspelar sig  i 1780-talets London. Huvudpersonen John Holdsworth är märkt av tragedierna som drabbat honom med kort tids mellanrum. Först drunkande hans lille son i Themsen. Efter det blev hans hustru kontaktad av ett medium som påstod sig stå kontakt med andevärlden och kunde kommunicera med den döde sonen. Den kontakten höll på att göra dem helt bankrutt, men innan det hinner gå så långt hittas även hustrun druknad i floden. John Holdsworth blir tvungen att sälja sin bostad, men får bo kvar på nåder. En dag blir han kontaktad av en rik änka som har ett uppdrag till honom. Egentligen är det två saker hon vill ha hjälp med. Dels att katalogisera den stora boksamling hon äger och avgöra vilka böcker hon kan skänka till Cambridges universitetsbibliotek. Det andra uppdraget visar sig vara lite svårare. Änkans son, Frank, som studerar vid Cambridge har blivit ”mentalt instabil” och hävdar att han sett ett spöke. Men det är något mystiskt med det hela och John Holdsworth reser dit för att undersöka saken närmare.

På Cambridge kan man, om man är rik, ha fattiga studenter som slavar, mer eller mindre. För att få studera där gratis så krävs det en anställning hos en bättre bemedlad student. Social klass är inget du kan utbilda bort. En av de äldre gentlemännen, mr Witchcote, lever på sitt goda rykte. Den bittra verkligheten är att han är skuldsatt upp över öronen. Och fordringsägarna har börjat tröttna. Det helmliga sällskap som han är ledare för, HA som i Helig Ande, ger en viss möjlighet till extra inkomster. Ingen utanför den innersta kretsen vet riktigt vad sällskapet sysslar med. Initiationsriten är en välbevarad hemlighet. Men något hände den kvällen då Frank skulle upptas som en apostel.  

Det är en manlig värld och den enda kvinnan på Cambridge – som inte är husa – är rektorns fru, Elinor Carbury. Hon är helt beroende av sin make för sin försörjning. Händer det honom något, kommer hon att bli fattig igen. Äktenskapet är… kamratligt, kanske är rätt ord. De tilltalar varandra med ”sir” och ”ma’am” i ett slags ömesidig respekt. Båda vet vad som krävs av dem i äktenskapet. Det är en intressant inblick i kvinnans rättigheter i slutet av 1700-talet, eller kanske snarare brist på dylika. Andrew Taylor är oerhört skicklig på att skapa stämningar genom alla små detaljer i miljöbeskrivningarna. Och det här är verkligen litteratur för hösten! Jag har tillbringat ett par-tre kvällar den här veckan framför brasan med boken i knäet, när barnen har lagt sig (ja, ni som läser bloggen vet ju att min man ofta är ute och reser i jobbet..) och det har verkligen varit en perfekt plats för den här berättelsen. Jag tycker också mycket om hans sätt att låta ett förlupet ord här och där i dialogerna, skapa en ny aha-tanke hos läsaren. Det är lite svårt att förklara. Ett slags ”men-vänta-lite-nu-känsla” som är magisk.

Läste hos Bokomaten att hon läst en annan av Andrew Taylors böcker nyligen: The Anathomy of Ghosts. Tror den kan vara i samma stil som Det blödande hjärtat och Nattvandraren. Måste hålla utkik efter hennes inlägg om den!

Oj så dumt! Såg precis att det är originaltiteln på Nattvandraren…!

*Det verkar inte bättre, måste genast åtgärdas!

Annonser
 
5 kommentarer

Publicerat av på 16 oktober, 2010 i Böcker, Spänning

 

5 svar till “Hemliga sällskap och mystiska dödsfall

 1. Bokomaten

  16 oktober, 2010 at 20:54

  haha, söta du, jag gjorde nästan samma misstag. ”Oh, har det kommit en ny på svenska också”. Tills jag började läsa vad den handlade om och insåg att vi har ännu ett praktexempel på en snabböversatt bok. Den här MÅSTE ha kommit ut tidigare i england, men den engelska upplagan släpptes en vecka innan den svenska i Sverige. Konstigt, konstigt.
  Men visst ÄR den bra, ska också skriva om den snarast.

   
  • frue

   17 oktober, 2010 at 17:10

   @Bokomaten: Ja, pinsamt. Och trist! Hade gärna haft en ny oläst Taylor att sätta händerna i! Det svenska förlaget måste ju ha fått tillgång till manuset innan boken gick i tryck i England. Snabba bud! Hur är han att läsa på engelska?

    
 2. a-lo

  17 oktober, 2010 at 14:19

  Andrew Taylor verkar vara i ropet nu. Jag har bara läst The American Boy, som jag gillade, så jag ska se till att också läsa Nattvandraren. Det är något med den där tidsperioden som är så lockande tycker jag!

   
  • frue

   17 oktober, 2010 at 17:08

   @a-lo: Jag håller med! Tidsepoken fascinerar! Men tänk vad det måste ha luktat illa överallt på den tiden… *uäk*

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s