RSS

Inte mer än så?

12 Nov

Jag är som ett frågetecken efter att ha läst Sarah Dessens Mycket mer än så! Kan någon vänlig själ säga mig vad som är så speciellt med den här boken, för jag fattar verkligen inte! Efter att ha läst alla hyllningar så hade jag väntat mig mer än en högst medioker ungdomsroman, där utgången var ganska given från början: Ja, hon skulle hitta sig själv och ja, hon skulle få Eli. Den är absolut inte dålig, men urskiljer sig inte från mängden. Bättre ungdomsböcker finns definitivt och snackar vi amerikanska så gillade jag Sommaren jag blev vacker mer.

Auden är en väldigt vanlig tjej som har tagit på sig rollen som Den ansvarsfulla i familjen. Hon studerar flitigt i stället för att umgås med kompisar och framförallt ser hon efter sin mamma. Föräldrarna är skilda och Auden bor ihop med sin mamma, som är en framgångsrik akademiker och som då och då hånglar med sina studenter =problem. Audens bror reser jorden runt i jakt på lyckan och lämnar efter sig en rad besvikna flickvänner som hade hoppats på något seriöst. Auden kvävs snart av omgivningens krav på henne och hennes sömnproblem, som uppstod i samband med de nattliga grälen som föregick skilsmässan, verkar ha blivit permanenta.

När hennes pappa erbjuder Auden att tillbringa sommaren innan college hos honom och hans nya familj: nya frun som älskar rosa och driver en klädaffär samt den nyfödda lillasystern Thisbe, så tackar hon ja. Auden kommer till ett hem i kaos. Pappan är extremt självupptagen och vill helst bara få vara ifred och pula med sin roman. Thisbe skriker konstant och pappans nya fru är fullständigt slut och lider av amningspsykos. Sin vana trogen tar Auden kommandot. Hon tar hans om Thisbe så att mamman får sova ut och hon hjälper henne dessutom med redovisningen för klädaffären. Och hon låter sin pappa sitta och skriva ostört. Nätterna tillbringar hon körandes runt i sin bil och under en av dessa nattliga färder blir hon bekant med Eli, en jämnårig kille som inte heller kan sova utan är ute med sin cykel på nätterna. Snart lär de känna varandra och tillsammans utforskar de allt det som Auden gått miste om när hon varit den perfekta dottern.

Jag funderar också över titeln, Mycket mer än så. Är jag rätt ute som tänker att den syftar på att livet är så mycket mer än att bara plugga och vara skötsam? Den skiljer sig i alla fall mycket från originaltiteln som är Along for the Ride. Intressant att man byter titel så i en översättning. Inför releasen av hennes andra på svenska, med originaltiteln The Truth about Forever, utlyser förlaget en tävling om vad den ska heta i svensk översättning. Den engelska titeln anses tydligen vara för mycket new age!

 
3 kommentarer

Publicerat av på 12 november, 2010 i Böcker, Kärlek, Ungdomar

 

3 svar till “Inte mer än så?

 1. snowflake

  13 november, 2010 at 09:57

  Vad skönt det är när man ser ett författarnamn lite här och där och börjar tro att man borde kolla, och sen läsa det här och tänka: Nej, jag behöver inte kolla. Jag kan fortsätta med mina andra istället.
  Thank you!

   
 2. Fru E

  13 november, 2010 at 11:31

  Förstår precis vad du menar! Men visst är det skumt när ”alla” hyllar någon och när man själv läser så fattar man inte riktigt vad som är grejen? Eller så är jag bara Kärringen mot strömmen.

   
 3. snowflake

  13 november, 2010 at 11:34

  Ja, det är skumt. Förhoppningsvis lär man sig känna igen tecknen mer och mer.
  Men jag tror att jag själv skivit mer positivt om böcker som varit i en hyllningsvåg, för att nåt år senare känna att ”nämen, så bra var den väl inte?”

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s