RSS

Stefan Tegenfalk: Vredens tid

19 Jan

Vredens tid av Stefan Tegenfalk var en av de böcker som fick följa med upp till Sälen och det var en alldeles perfekt semesterbok! En sån som man helst vill slippa avbryta läsningen i, som har ett driv som gör att man bara måste fortsätta läsa!

Berättelsen börjar med en trafikolycka där man förstår att en kvinna och ett barn har omkommit i kraschen. En polisman, som kommer till platsen, vittnar om kvaddade bilar och söndertrasade kroppar. Fem år senare får en domare plötsligt oerhört starka aggressioner mot taxichauffören som kör honom hem. Plötsligt har han strypt taxichauffören med sitt skärp och efteråt minns han inget och kan inte alls förklara vad som utlöste raserianfallet. Mordet blir den första i en rad oförklarliga fall som kriminalkommissarie Walter Gröhn får ta hand om. Vid sin sida har han en praktikant från polisens analysenhet, Jonna de Brugge. Givetvis är ingenting vad det först ser ut att vara och händelserna utvecklas till att bli både politiska och långt mer komplicerade än vad någon hade kunnat förutse, vilket får sägas gälla även för läsaren.

Walter Gröhn och Jonna de Brugge är en typisk deckarduo. Han en ärrad polis med tvivelaktiga metoder för att lösa brott, hon en ung, snygg kvinna som revolterade mot sin välbärgade familj när hon valde polisyrket. Jag gillar de båda och det finns en bra dynamik mellan karaktärerna. Men det allra bästa med Vredens tid är faktiskt den avancerade intrigen som känns ny och fräsch för genren!  Jag vill inte avslöja för mycket nu, men tänk er flera laglydiga personer som plötsligt går helt bananas och gör fruktansvärda saker mot människor i sin närhet. Det är ganska skrämmande, eller hur?

Någonstans i mitten tappar boken lite i tempo när flera nya karaktärer introduceras och hierarkier och osunda lojaliteter inom poliskåren ska lyftas fram. Det blir lite torrt och teoretiskt, kanske för att det är första delen i en planerad trilogi (del 2, Nirvanaprojektet, gav nyligen ut) och är viktig bakgrundsinformation..? Men ha tålamod, det blir snart riktigt rafflande tempo igen! Slutet öppnar för att nästa bok tar vid där den här slutade. Åtminstone är det min förhoppning. Jag måste ju få veta hur det går!

En liten varning för oss som har svårt för greppet med kursiverade mördare: Vredens tid har tyvärr en sådan! Och jag kan inte begripa varför? Det tillför absolut ingenting till berättelsen. Tvärtom, det här är ingen bok där grejen är att gissa vem som är mördaren. Det blir den normalbegåvade läsaren varse ganska tidigt. Vi kan också förstå de bakomliggande orsakerna till varför utan en massa psykotiskt svammel från en mördare.  Ändå tvingas vi stå ut med detta otyg! Jag får väl helt enkelt resignera inför faktum. Och som tur är, är Vredens tid så väldigt spännande att det låter  sig göras utan större ansträngning (man får väl skumläsa lite!) . Nu väntar jag otåligt på att få Nirvanaprojektet i min hand!

Titel: Vredens tid
Författare: Stefan Tegenfalk
Förlag: Massolit förlag

 
5 kommentarer

Publicerat av på 19 januari, 2011 i Böcker, Deckare

 

5 svar till “Stefan Tegenfalk: Vredens tid

 1. Cissi

  19 januari, 2011 at 13:21

  Jag har också fått hem den här men har inte börjat på den än. Jag hade planer annars på att köpa den som mp3-bok men med tanke på vad du skrev om det kursiva och mördarens tankar så är jag glad att det inte är en ljudbok – som det är knepigare att skumläsa i.

   
 2. Elin

  19 januari, 2011 at 21:32

  Har precis börjat läsa den och blir än mer intresserad av att fortsätta nu.

   
  • Fru E

   20 januari, 2011 at 16:54

   @ Elin: Hoppas du gillar!

    
 3. Stefan

  27 januari, 2011 at 16:29

  Den var Kanonbra!! Längtar efter nästa! Tycker boken innehöll en massa bra…precis när man får veta, eller när poliserna kommer på vem mördaren är, så blir mördarens person…eller hans tankar också personifierade som en bekräftelse. Tycker det var snyggt!

   
 4. Malin

  12 mars, 2011 at 10:44

  Vi tyckte ganska så lika om den här! 🙂

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s