RSS

Tre modiga kvinnor i 60-talets Södern

20 Jan

Nu är det premiär för ett inlägg om en ljudbok på Fru E:s böcker! 

Vilken fantastisk roman Niceville är! Kathryn Stockett skriver i sitt efterord att hon har växt upp i Mississippi, där Niceville utspelar sig. Och liksom de vita människorna i boken har hennes familj haft en svart hemhjälp.

Dottern till en framgångsrik plantageägare, Skeeter, är nyutexaminerad från universitetet. Hon drömmer om att bli författare och vill inte alls göra som hennes jämnåriga väninnor har gjort, det vill säga gifta sig och bli hemmafru. I stället söker hon arbete på lokaltidningen i Jackson, Mississippi, där hon bor. Chefredaktören ger henne i uppdrag att skriva en hushållsspalt dit kvinnor från delstaten sänder in sina frågor om hur man bäst tar bort kalkfläckar i badkaret och andra husmorsbekymmer. Problemet är bara att Skeeter inte vet ett dugg om hushållsarbete. Hon tar hjälp av en väninnas svarta hemhjälp, Aibileen, som vet det mesta om hur man sköter ett hem. Mellan dem skapas ett slags förtrolighet som skulle kunna tas för vänskap om inte deras förutsättningar var så olika. I Mississippi på 1960-talet råder fortfarande en skarp indelning mellan svarta och vita och de som inte respekterar den gränsen råkar lätt illa ut.

Så småningom föds en idé hos Skeeter att skriva en reportagebok, anonymt förstås och med alla namn och platser fingerade, om hur det är att arbeta som svart hemhjälp i Jackson. Till sin hjälp har hon Aibileen och med hjälp av henne hittar de kvinnor som efter stor tveksamhet bestämmer sig för att låta sig intervjuas. Särskilt betydelsefull blir Minny, som har en vass tunga och ett hätskt humör som absolut inte passar i en miljö där fullständigt underdånighet fordras.

När man lyssnar på Anna Maria Källs uppläsning – som är underbar (hur gör hon för att ge karaktär till de tre kvinnorna med sin röst?) – blir jag chockad över att det bara är 50 år sen de amerikanska raslagarna upphörde i Södern. Det är fullständigt absurt att tänka sig den rasism och aggressivitet som var vardag för den svarta befolkningen. Och alla knäppa idéer om ”den nödvändiga uppdelningen” mellan svarta och vita. Det är minst sagt upprörande!

 Niceville är en uppdiktad berättelse men så trovärdig att man ibland glömmer att det är fiktion. Rekommenderas varmt!

Titel: Niceville
Författare:Kathryn Stockett
Inläsare: Anna Maria Käll
Förlag: Bonnier audio

 
6 kommentarer

Publicerat av på 20 januari, 2011 i Ljudbok

 

6 svar till “Tre modiga kvinnor i 60-talets Södern

 1. Hanneles bok-paradis

  20 januari, 2011 at 22:49

  världen förändras långsamt, lite kvar

   
 2. Vicky

  21 januari, 2011 at 20:01

  Det låter som en intressant bok. Fruktansvärt att det tog så lång tid innan raslagarna försvann. Denna inläsningen är helt klart ett hett alternativ även för mina bilresor 🙂

   
  • Fru E

   22 januari, 2011 at 13:05

   @Vicky: Tycker jag absolut skulle passa till en lång bilresa! Anna Maria Käll är verkligen den perfekta inläsaren också.
   @Snowflake: Kan det ha varit ett engelskt/amerikanskt omslag kanske? För den här är ganska ny på svenska.

    
 3. snowflake

  22 januari, 2011 at 11:23

  Den här låter ju också väldigt bra. Undrar om jag stått och fingrat på den nån gång? Men isåfall med ett annat omslag, både en svart och en vit kvinna.

   
 4. Emmas Bokhylla

  25 januari, 2011 at 07:37

  Den har har jag last massor om, den verkar vara sa otroligt bra! Far se om jag kan hitta den pa engelska har nere!

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s