RSS

Anne Swärd: Till sista andetaget

03 Feb

Nu har jag klarat av en av författarna som ingår i min Boktolva 2011, Anne Swärd. Boken kom under hösten och heter Till sista andetaget. Titeln anspelar på en fransk film från 60-talet som de båda huvudpersonerna kan på sina fem fingrar.

Till sista andetaget är en läsupplevelse som tar andan ur mig! Jag måste läsa koncentrerat, inte för att den är särskilt svårbegripig, utan för att Anne Swärd väljer sina ord så omsorgsfullt och för att det vilar en gåtfull stämning genom hela texten – en känsla av att vi inte riktigt får veta allt. Och dessutom, vilket språk, vilket språk! Meningar som får huden att knottra sig. Man kommer så nära texten, på något sätt. Det är vackert, nästan poetiskt och gör ofta ont. Så skulle man kunna beskriva Anne Swärds språk.

”Inte-skämma-bort. Inte-skämma ut sig. Det var den ouutalade regel som gällde för alla andra barn, det var en del av gemenskapen, men dit hörde inte vi så vi kunde lika gärna bete oss som vi ville.”

Lo och Lukas möts när kornfälten plötsligt börjar brinna i den skånska by dit Lo flyttat med hela sin släkt från någonstans i Norrland. Det är 1970-tal. Hon är sju år, han redan tonåring. De är varandras motsatser på många sätt. Lo är inte rädd för något, men hennes mamma varnar henne ständigt för Kärleken.

”Akta dig, säger mamma. Pojkögon, pojkhänder, pojklukt. Särskilt kärleken, dess gift är som ormarnas, går raka vägen till hjärtat utan att det hinner göra ont, plötsligt är man bara förlorad. Jag undrade alltid vem det var hon hade älskat med den sortens kärlek.”

Lukas skyr närhet och är mer försiktig. Lo bor med sin stora familj, Lukas bor själv med sin pappa. Eller som Lo uttrycker det: 
”Blåmärkena på Lukas kropp var det enda man såg av hans pappa, i övrigt syntes han sällan till.”

Berättelsen pendlar mellan barndomsskildring och Los vuxna liv. Det finns ett olycksbådande, dunkelt mörker runt Lo och Lukas och man anar att deras besynnerliga relation inte kan sluta lyckligt. Eld och vatten är två återkommande element, som samtidigt är varandras motsatser och är starkt symboliska. Boken lämnar också sin läsare med flera obesvarade frågor. Det finns flera som jag funderar mycket över: Varför flyttade Los familj från Norrland? Varför lämnade Los pappa sin familj? Och svaren kanske finns i texten, om man är tillräckligt uppmärksam…?

Titel: Till sista andetaget
Författare: Anne Swärd
Förlag: Pocketförlaget

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 3 februari, 2011 i Böcker, Kärlek

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s