RSS

Paul Auster gör det igen!

19 Feb

Än en gång har han skrivit en helt underbar roman och Paul Auster utses härmed defintivt till en av mina absoluta favoritförfattare! Jag är helt såld på hans sätt att berätta en historia genom att använda flera olika berättarröster. I senaste Sunset Park (än så länge bara på engelska) är det Miles Heller som står i centrum, men vi får också följa några av personerna runt honom.

Miles Heller är strax under trettio och arbetar i Florida med att tömma hus som folk plötsligt har lämnat. Han har ett förhållande med sjuttonåiga High School-tjejen Pilar, men är väldigt noga med att deras kärlek inte visas offentligt. Hon är ju ännu inte myndig. De träffades en sommardag då de båda satt och läste samma bok i en park (The Great Gatsby) och Miles föll pladask för den intelligenta och ambitiösa tjejen, trots den stora åldersskillnaden.

Miles Heller bär på en stor skuld. När han var yngre dog hans styvbror på grund av något Miles gjorde, oövertänkt och utan avsikt, men ändå. När han något år senare smyglyssnar på ett samtal mellan fadern och styvmodern, inser han att han måste ge sig av. Utan att tala om vart han ska, avslutar han sina universitetsstudier och när romanen börjar har han inte hört av sig till sin familj på drygt sju år. Och har ingen avsikt att återvända till New York den närmaste tiden. Men så inträffar något som får honom att tänka om. Miles tackar ja till barndomskompisens erbjudande att flytta in i ett rivningshotat hus som nu fungerar som ett kollektiv. Huset ligger vid Sunset Park i New York. Där bor förutom Miles och hans kompis två stycken unga kvinnor. Den ena Alice Bergstrom (!) är engagerad i PEN-klubben och skriver på en doktorsavhandling om filmen The Best Years of Our Lives. Jag har inte sett filmen, men den handlar om ett Amerika efter andra världskriget och soldaternas svårigheter att återgå till ett vanligt, civilt liv. Den andra kvinnan heter Ellen är besatt av att rita nakna kroppar och drömmer om att träffa Den Stora Kärleken. Dessa fyra personer tillbringar en tid tillsammans och när det är dags att lämna Sunset Park har de alla förändrats och på något sätt gått vidare i livet.

Jag älskar den här boken och tror att det är en sån bok som man skulle försöka läsa om för det ryms så mycket i den här berättelsen! Det är måste-läsning för alla inbitna Auster-fans och de som ännu inte sällar sig till den här skaran kommer snart göra det, när de har läst Sunset Park. För ja, så bra är det!

Titel: Sunset Park
Författare: Paul Auster
Förlag: Faber & Faber

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på 19 februari, 2011 i Böcker

 

Ett svar till “Paul Auster gör det igen!

  1. Frossa i böcker

    20 februari, 2011 at 09:14

    Spännande, är jättesugen på Sunset park! Jag är en lat och bekväm läsare som brukar invänta översättningarna, men när det gäller Paul Auster kan jag faktiskt inte tåla mig…

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s