RSS

Erri de Luca: Dagen före lyckan

08 Mar

Dagen före lyckan. Smaka på den titeln. Visst är det som poesi? Erri de Lucas korta roman (drygt 130 sidor) är både en barndomsskildring och en kärleksfull hyllning till staden Napoli och dess invånare. Det är en fullkomligt ljuvlig bok, så vackert språk att jag nästan blir tårögd, och lätt att ta till sig. Men skynda inte, läs långsamt och låt orden i texten sjunka in.

Den föräldrelöse unge pojken (som läsaren aldrig får veta namnet på) växer upp under portvakten Don Gaetanos beskydd. Hans adoptivmor ser till att han får gå i skolan. Han är vetgirig och älskar böcker. Hos bokhandlaren Don Raimondo, ”en som begrep utan förklaringar”, får han låna med sig en bok om dagen. När de äldre barnen spelar fotboll, betraktar den unge pojken dem längtansfullt. En dag klättrar upp till tredje våningens balkong och hämtar bollen som av misstag skjutits upp dit, möter han ett flickansikte som stirrar på honom genom fönstret. Kort därefter är flickan försvunnen, men pojken ska aldrig glömma hennes blick.

Don Gaetano berättar för pojken om kriget. Hur han lyckades gömma en jude. Hur vuxna män gick under jorden för att undkomma tyskarna. Hur staden så småningom gjorde motstånd. Och hur amerikanerna till slut befriade dem från tyskarnas grepp. Det är berättelser om våld och ondska, men också om mod och medmänsklighet. Och att krig förändrar människor:

”Det finns människor som gör en eller annan god gärning och en mängd onda. Det är alltid på sin plats att göra en god gärning, men för att göra en ond krävs tillfällen, mjöligheter. Krig är det bästa tillfället för att begå vidrigheter. Det ger tillåtelse. För goda gärningar behövs ingen tillåtelse.”

Så småningom växer pojken upp till en ung man. Och en dag väntar flickan som han aldrig glömt på honom utanför porten…

Erri de Lucas roman är utgiven av ett nytt förlag, Akvilon, som i första hand ger ut ryskspråkig litteratur, men gör en del undantag från den regeln emellanåt. Och översatt italiensk litteratur är vi ganska svältfödda med här i Sverige, så det får väl anses som en riktig kulturgärning. Jag hoppas verkligen att Dagen före lyckan hittar sin svenska publik. Och enligt förlaget är Erri de Luca en av Italiens mest uppmärksammade författare och har prisbelönats, så kanske det kommer fler böcker så småningom. Jag själv anser att det är ett litet mästerverk till bok jag har läst!

Författare: Erri de Luca
Titel: Dagen före lyckan
Förlag: Akvilon

 
6 kommentarer

Publicerat av på 8 mars, 2011 i Böcker

 

6 svar till “Erri de Luca: Dagen före lyckan

 1. Frossa i böcker

  9 mars, 2011 at 07:30

  Ännu ett spännande boktips (och jag älskar de korta formaten), det är bara att tacksamt ta emot! Som du skriver, det är inte alltför ofta man läser italienska författare.

   
 2. Ingrid

  9 mars, 2011 at 09:43

  Ännu en bok av de Luca att läsa! (Själv blev jag helt förtrollad av hans ”Montedidio”- Han skriver så poetiskt och fint… och… det råder stor brist på översatta italienska författare. Hoppas på fler översättningar nu!!

   
  • Fru E

   9 mars, 2011 at 17:58

   @Ingrid: Tack för tipset! Jag sökte den bland biblioteken i närheten och den fanns på två orter – men utlånad och reserverad på båda!
   @Varsågod, Bokomaten. Här är ännu en annorlunda, läsvärd bok. 🙂
   @Frossa i böcker: Kul att du gillar! 🙂

    
 3. Bokomaten

  9 mars, 2011 at 11:31

  Åh, tack för tipset!!! Vill gärna ha mer italienskt att tugga i mig! helt missat den här författaren! Finns inga på lokala biblan vad jag kan se.:(

   
 4. Boktokig

  11 mars, 2011 at 17:13

  Härlig titel!!!

   
  • Fru E

   11 mars, 2011 at 22:51

   @Boktokig: Ja, verkligen. Och det är ett sånt underbart språk genom hela boken.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s