RSS

Sara Lövestam: I havet finns så många stora fiskar

16 Mar

I havet finns så många stora fiskar av Sara Lövestam handlar om något av det allra värsta som finns: pedofili och utsatta barn. Det är fruktansvärd läsning att följa Malte, hans missbrukande mamma och styvfar. Malte är fem år och går på förskola. Där är han inte särskilt omtyckt av de andra barnen och fröknarna är mest irriterade och oförstående. Men så en dag börjar en annan liten kille som inte heller följer mallen.

Bakom en gardin sitter Iakttagaren, som ytterst sällan och endast när det är absolut nödvändigt, lämnar sin lägenhet. Iakttagaren sitter ofta och tittar ut genom fönstret, ner på förskolans gård där barnen leker. Iakttagaren har lagt märke till Malte. Man ser på honom att han är ett ensamt barn. Iakttagaren ser också hur en blond man en dag lutar sig över staketet och säger något till Malte. Och hur Malte skiner upp. Snart är den blonde utanför staketet och pratar med Malte nästan varje dag. Vem är han och varför är han så intresserad av Malte? Iakttagaren sitter bakom sin gardin, spänd och oförmögen att agera på det som ingen annan tycks märka.

Det är en drabbande berättelse Sara Lövestam har skrivit, som känns ända in i maggropen. Visst är Malte en uppdiktad person, men jag har tyvärr inga svårigheter att se att det finns många små barn som Malte i verkligheten. Språket är väldigt okonstalt och behagligt att läsa. Jag läste boken på en dag – jag ville så gärna veta hur det ska gå för Malte. När jag slår ihop boken är har jag även lärt mig något om mig själv: Jag är fördomsfull. Det var en riktig blåsning hon bjöd mig på, Sara Lövestam, och jag tackar henne för det. Det är nyttigt att ruskas om lite då och då (även om jag borde ha varit mer obeservant, såklart). Tyvärr fanns även en annan känsla när jag läst klart, nämligen att allt visade sig vara lite väl konstruerat i slutändan, saker och ting vävdes ihop lite för bra. Och bihandlingen – varför Iakttagaren så sällan lämnade sitt hem – var till slut nästan mer intressant än huvudspåret.

Sara Lövestam, född 1980, vann Bok-SM förra året och fick ge ut romanen Udda, som blev mycket uppmärksammad. Sara arbetar som lärare i svenska för invandrare och frilansar som skribent. I havet finns så många stora fiskar är hennes andra roman. Något säger mig att det kommer att bli fler…

Författare: Sara Lövestam
Titel: I havet finns så många stora fiskar
Förlag: Piratförlaget

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 16 mars, 2011 i Böcker, Psykisk ohälsa

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s