RSS

Osannolika Nordkorea

20 Mar

År 2008 reser Magnus Bärtås och Fredrik Ekman till Nordkorea genom en arrangerad gruppresa. Deras erfarenheter från denna resa resulterar i en bok, Alla monster måste dö”. Gruppen de reser tillsammans med leds av en kvinnlig och en manlig ”guide” som ska hålla koll på deltagarna. Det finns ingen plats för spontana infall, alla besök är noga schemalagda. Det finns en mängd restriktioner att förhålla sig till. Bland annat är det förbjudet att närma sig lokalbefolkningen eller att avvika från gruppen.

Det är ett helt absurt land de besöker. Ingenstans kan de vara säkra på att det de verkligen ser är vad de ser ut att vara, att det hela inte är riggat för besökarna. I huvudstaden Pyongyang har till exempel alla gamla och funktionshindrade deporterats till landsbygden för att inte störa bilden. På hotellet saknas en våning och ryktet går att den våningen innehar en bordell. Det finns ett varuhus som endast är till för turisterna. Där arbetar endast utländsk arbetskraft för att förhindra att nordkoreanerna får kontakt med utlänningar. När reportrarna följer med sin grupp för att besöka sevärdheter som på ett eller annat sätt hyllar antingen Kim il Sung (som trots sin död fortfarande är Nordkoreas ledare) eller Kim Jong Il (hans son som i kraft av blodsband har makt att regera), kommer de bland annat till det heliga revolutionära berget. Guiden som de har påstår att dess bergstoppar alltid är snötäckta, trots att de uppenbarligen inte är det vid just det tillfället. När några av deltagarna i gruppen pekar på berget och påtalar att ingen snö syns, upprepar guiden orden: ”Bergstopparna på det heliga berget är alltid snötäckta”.

Kim Jong Il är galen i film. Så galen att regimen  1978 låter kidnappa de sydkoreanska filstjärnorna, regissören Shin Sang-ok och skådespelerskan Madame Choi och tvingar dem till att göra regimvänlig film. Först åtta år senare lyckas de fly och måste bevisa sin oskuld i Sydkorea, innan de släpps fria. Bärtås & Ekman visar mycket tydligt hur filmen spelar en viktig roll för indoktrineringen av den nordkoreanska befolkningen. Hur mytbilden om deras överlägsenhet, inte minst gentemot sydkoreanerna, förstärks och hur ledarkulten får osannolika proportioner. Alla nordkoreaner över fjorton år bär en bild av Kim Il Sung närmast bröstet. Det är förbjudet att vanvörda porträttet av ledaren. Finns det en bild av honom i en broschyr får denna inte kastas eller hamna på golvet. Nyckfullheten hos den nuvarande ledaren Kim Jung Il är stor. Som exempel kan nämnas att det finns inga japanska bilar på gatorna (i den mån bilar överhuvudtaget förekommer) sedan en japansk bil en gång hindrade framkomligheten för Kim Jung Ils limousin. Efter det beslöt han att beslagta samtliga japanska bilar. Befolkningen kontrolleras med ett system som bygger på angiveri. Dessutom är blodsbandet oerhört betydelsefullt. Om någon gör något förbjudet och hamnar i läger, drabbar det ödet även dennes familj och släktingar. Först efter tre generationer kan skulden anses reglerad.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om  Alla monster måste dö! Det är upprörande, fullkomligt absurd läsning och samtidigt väldigt intressant och fascinerande. Jag var tvungen att titta på lite youtube-klipp när jag hade läst klart boken. Bland annat hittade jag det här, som visar hur förtvivlade människorna i Nordkorea blev när Kim Il Sung avled 1994:

Författare: Magnus Bärtås & Fredrik Ekman
Titel: Alla monster måste dö
Förlag: Albert Bonniers förlag

 
1 kommentar

Publicerat av på 20 mars, 2011 i Asien, Böcker, Facklitteratur

 

Ett svar till “Osannolika Nordkorea

  1. Stefan

    20 mars, 2011 at 18:27

    Låter mycket intressant!

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s