RSS

Jeff Abbott: Adrenalin

17 Apr

Adrenalin är den första boken av Jeff Abbott om agenten Sam Capra, som nyligen kom ut på svenska.  Och den första jag läser av honom. Med blurbs från både Harlan Coben och Micheal Connelly förstår man att den här åkningen kommer att bli hisnande. Och ja, jag tycker Jeff Abbott lever upp till förväntningarna. Det här är ingen bok man ska analysera något djupare utan bara sätta sig till ro och åka med. Jag gillar att Abbott föregår sin superhjältes spektakulära stunts med att inledningsvis berätta för sin läsare att det här är en kille som älskar parkour. Ja, fören superhjälte är han ju, för vem mer skulle stå ut med både fysisk och psykisk tortyr så stoiskt som Sam Capra? Boken börjar med en ganska idyllisk tillvaro. Sam Capra arbetar åt CIA i London. Han och hans hustru Lucy, som också arbetar i Firman, väntar sitt första barn om ett par månader. Men en morgon förlorar Sam allt. Det börjar med att han blir sen till ett viktigt möte på jobbet. Därefter ringer Lucy och ber honom omedelbart komma ut och träffa henne. Hennes röst låter desperat och hans första tanke är att något har hänt deras barn. Han rusar nerför alla trappor, utan att vänta på hissen, men utanför gatan finns ingen Lucy. Han går raskt nerför gatan och får syn på Lucy och en man i en bil. När han skyndar emot dem, hörs plötsligt ett fruktansvärt dån bakom honom. När Sam vänder sig om ser han hela byggnaden där kontoret ligger explodera. Det finns inte en möjlighet att någon har överlevt den kraftiga smällen.

Sam Capra hamnar i CIA:s specialfängelse. Alla verkar övertygad om att Sam är inblandad på något sätt. Eller så har han låit sig luras av Lucy och då är han en idiot. Hur som, är han inte längre särskilt omtyckt av Firmans medlemmar. De gör allt de kan för att få honom att avslöja sig men Sam Capra har inget att dölja. Han själv förstår ingenting av det som hänt och när han släpps gör han allt han kan för att finna Lucy och deras barn.

Det blir förstås en rafflande jakt och som läsare undrar man hela tiden vad det är som har hänt. Är Lucy verkligen en terrorist? Eller har hon kidnappats? Och i så fall varför? Lever barnet? Steg för steg kommer Sam Capra allt närmare sanningen och mot slutet sitter jag som på nålar, otåligt väntande på upplösningen.

Författare: Jeff Abbott
Titel: Adrenalin
Förlag: Damm förlag

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 17 april, 2011 i Böcker, Rec.ex., Spänning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s