RSS

Marina Lewycka… Check!

22 Apr

Vad glad man blir när någon i ens bokcirkel väljer en bok av en författare som man länge har velat stifta bekantskap med, men som man av någon anledning aldrig tagit sig för att läsa! I min bokcirkel diskuterade vi Marina Lewyckas roman Två husvagnar. Marina Lewycka är också en av författarna i min Boktolva 2011!

Det hä’r är en bok som tog sig under läsningen. Den ger ett ganska splittrat intryck i början. Två husvagnar – en för kvinnor, en för män – står vid ett jordgubbsfält någonstans i England. En rad personer skymtar hastigt förbi: nittonåriga Irina från Ukraina, hennes landsman Andrij, en kvinnlig förman från Polen, en ung man från Mali och en kvinnotjusare vid namn Vitalij. Alla har de rest till England från fattiga hemländer i hopp om att tjäna pengar, de allra flesta från östeuropa. Livet i England blir förstås inte alls som de hade föreställt sig. De får slita hårt för väldigt lite pengar under usla arbetsförhållanden. Dessutom dras en hel del av lönen av för ”omkostnader”.  Irina har dessutom tvingats lämna ifrån sig sitt pass till en förmedlare som hon lyckades smita ifrån när han började göra närmanden.

Så småningom lämnar de jordgubbsodlingen med den ena husvagnen. Dessutom har de fått en herrelös hund med sig, vars röst hörs i några avsnitt (skrivna med versaler).  Några av personerna försvinner direkt, andra droppar av en efter en längs resans gång. Ju färre personer som finns kvar i husvagnen, desto lättare blir det att hålla i sär karaktärerna. Karaktärer förresten, tyvärr är de snarare stereotyper och det bidrar nog till känslan av att aldrig komma någon av dem riktigt nära. Till sist är det bara Irina och Andrij kvar. Hon är utbildad och stadsbo, han arbetare från ett gruvdistrikt. Trots deras olika bakgrunderna finner de något som förenar dem i det nya landet. Men det är inte helt lätt, åsikterna går ofta i sär. Hunden finns hela tiden i närheten.

Det är en skrämmande skildring av kapitalismens baksida. Hur fattiga människor utnyttjas och exploateras för att vi ska kunna köpa billigare varor. Det är en krass verklighet vi möter och steget från vän till profitör är aldrig särskilt långt. Just den aspekten gör romanen väldigt läsvärd. Den är skriven i en humoristisk ton som gör att man orkar läsa om misären, ven om det (förstås) aldrig blir särskilt roligt.

På minussidan finns persongestaltningen som blir lite välövertydlig. Dessutom är jag vansinnigt trött på att det alltid ska finnas en läskig, flåsande, aggressiv snubbe som sysslar med trafficking så fort det handlar om människor från Östeuropa. Det känns väldigt stereotypt, det också. Hur påverkas vi egentligen av den bilden? Jag vågar ändå påstå att de flesta män från Östeuropa inte säljer eller köper sex. Och varför skildras så sällan de västerländska män som köper sex? Jag blir så trött. Och så tycker jag inte alls om Hundens röst. Den känns inte alls trovärdig. Säger jag, själv ägare till två hundar. Så det så.

Mitt betyg blev 6 av 10.

Andra bloggare som också läst är t ex Bokslukaren (som liksom en av bokcirkeldeltagarna – Hej Karin! – tyckte att hennes första roman var bättre), Pocketblogg (överväldigad!) och Ylvas läsdagbok (gillade).

Författare: Marina Lewycka
Titel: Två husvagnar
Förlag: Norstedts

Annonser
 
4 kommentarer

Publicerat av på 22 april, 2011 i Böcker

 

4 svar till “Marina Lewycka… Check!

 1. snowflake

  22 april, 2011 at 22:07

  Åh, den där har jag ju hemma nånstans. Gillade den första, ”Traktorförare i Ukraina”, som sas att den skulle vara rolig men jag tyckte den var ganska sorglig.

   
  • Fru E

   1 maj, 2011 at 17:34

   Det stämmer in på den här också, inte särskilt rolig egentligen.

    
 2. Maria

  13 oktober, 2013 at 18:11

  Den första boken tyckte jag var riktigt sorglig – och rolig. Men det fanns ju en del stereotyper i den också (i form av pappans blivande hustru, lycksökerskan från öst). Men där funkade det bra med stereotyper och överdrifter. Ska bli intressant att se vad jag tycker om Två traktorer. Jag har kommit så långt som att konstatera att den finns på biblioteket.

   
  • Fru E

   14 oktober, 2013 at 12:07

   Ja, men det är ju i alla fall en bra början. 🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s