RSS

Marcus Sedgwick: De som går igen

23 Apr

De finns många namn för de här varelserna: moroii, nosferatu, streghoi… Men det mest välbekanta är nog gengångare eller vampyrer. Marcus Sedgwick har gjort en omfattande research och tagit del av många sägner, bland annat från Transsylvanien, som greve Dracula härstammar ifrån.

De som går igen utspelar sig i dessa trakter i början av 1600-talet. En pojke och hans far försörjer sig som vedhuggare utanför byn Chust. De har bott på platsen ovanligt länge, för pojken, Peter, är van att ständigt flytta runt. En annan vedhuggare, Radu, hittas hängd i ett träd med hjärtat utskuret. Byns styrande råd vill inte låta begrava honom på kyrkogården eftersom Radu är en självspilling. Men Peter tycker att det låter märkligt att Radu skulle ha tagit livet av sig. Hur klarade han i så fall att skära ut sitt eget hjärta? Peters far är butter och tystlåten och alldeles för kär i brännvinet. Han tystar effektivt Peters alla frågor. Under sin säng förvarar fadern ett skrin som han ständigt bär med sig när de flyttar. Vad som finns i skrinet är okänt och sedan fadern fick ett vredesutbrott förra gången Peter frågade, så aktar han sig noga för att snoka.

I byn finns också en ung flicka som heter Agnes, som Peter är lite förtjust i. För hennes skull är Peter glad att de har stannat så länge. Kanske finns det hopp att det någon dag ska kunna bli de två, trots att varken Peter eller hans far är särskilt önskade i Chust. Men Radus död verkar ha satt underliga saker i rörelse. Snart hittas boskap döda och alla verkar rädda. Det är i början av december och Andresmäss är i antågande. Invånarna i Chest tjärar sina fönster och dörrar för att hålla ondskan borta och det viskas om Skuggornas drottning. som kanske är i antågande.

När ytterligare en man hittas död bestämmer Rådet att Agnes, i egenskap av den äldsta ogifta flickan i byn, måste gifta sig med den döde för att han ska få frid. För att sörja sin döde make och återigen bli en fri kvinna, måste hon isolera sig i en stuga skogen under trettio dagar. Ingen får träffa eller prata med henne under tiden. Givetvis kan Peter inte släppa tanken på hur rädd Agnes måste vara där hon sitter alldeles ensam, så en natt beger han sig till stugan. Väl framme gör han en fasansfull upptäckt.

Det här är en riktigt skrämmande skräckhistoria. Stundtals blir jag faktiskt riktigt rädd. Jag gillar hur författaren väver in sägner i sin historia. Små detaljer, som hur fadern envisades med att gräva ett dike och låta det fyllas med vatten från ån runt stugan, får förstås sin förklaring. Liksom en sång som upprepas i berättelsen. Det finns hela tiden en känsla av att ingenting lämnas åt slumpen. Marcus Sedgwick är skicklig på att skapa en suggestiv stämning. Man vet att något otäckt ska hända, men inte riktigt när och hur. Det är också en skildring mellan en far och hans son. Det finns trots allt en kärlek bakom faderns hårda fasad. Och mitt i allt så ryms också spirande ungdomskärlek.

Även Boktoka har läst och kändes sig inte riktigt tillfreds. Boktokig och Bookis tyckte bättre om den.

Författare: Marcus Sedgwick
Titel: De som går igen
Förlag: B. Wahlströms

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 23 april, 2011 i Böcker, Kärlek, Rec.ex., Spänning, Ungdomar

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s