RSS

I ett litet samhälle någonstans i Sverige

04 Maj

Så, nu har även jag läst den nästan sönderälskade Styggelsen av Amanda Hellberg, typ ett år efter alla andra. Det är ju lite riskfyllt att läsa något så hypat – det är så lätt att förväntningarna inte infrias! Men jag är ingen särskild skräckfantast så jag har ändå varit lite skeptisk till att jag skulle tycka den var lika bra som Bokomaten och Eli gjorde.

Boken är uppdelad i två delar, som sinsemellan är ganska olika varandra. Jag tyckte den första var bäst. I den förflyttas vi till ett litet samhälle som heter Skardala. Tiden är 1940-tal och resandefolket har smält upp sina tält utanför byn. Huvudattraktionen under kvällen är flickan som sägs kunna kommunicera med de döda, Singa. I publiken sitter frikyrkopastorn Bror och hans syster Eva. Bror, som själv försöker lura av sina församlingsmedlemmar pengar genom att lura i dem att han står i kontakt med avlidna släktingar, blir förstås väldigt intresserad. Eva ser hur en flicka som Singa skulle kunna innebära att hon når sin dröm fortare än hon hade tänkt. Efteråt beger sig Singa till ett möte med de båda och det slutar med att hon vaknar upp, instängd och fastkedjad i en bur som ett djur. Till Singas far säger de att Singa plöstligt dog och eftersom Eva är sjuksköterska kan hon till och med skaffa fram en död flicka som skulle kunna ha varit Singa. Och när de sticker till fadern lite pengar är han inte längre så intresserad av vad som hänt med dottern.

Det som följer är en fruktansvärt otäck berättelse som får mig att må fysiskt illa. Amanda Hellberg är väldigt duktig på att teckna miljön och jag ser sjukhuset, den vita rocken och den fuktiga källaren framför mig utan problem. Det är också en tacksam miljö i en skräckroman, jag menar, finns det något läskigare än institutioner från förr och alla märkliga behandlingsmetoder? Tveksamt.

I nästa del träffar vi Maja Grå som befinner sig i arbetlöshetsträsket. Just nu praktiserar hon som städare. Hon bor i en liten trång lägenhet i Skardala och har egentligen inga förväntningar alls på livet, känns det som. Ganska snart blir läsaren varse att det finns något som förbinder Maja Grå med Singa och mystiska saker börjar att hända.

Del 2 är tyvärr inte alls lika bra som ettan. Framförallt lägger jag märke till språket. Det är ganska ofta meningar staplade på varandra och metaforerna ligger inte riktigt rätt i munnen. Jag hade gärna velat exemplifiera vad jag menar, men tyvärr var det en biblioteksbok som inte gick att låna om. Hela texten känns väldigt amatörmässig. Dessutom känns det som om de 168 sidorna egentligen inte var tillräckligt för författaren att berätta sin historia på. Upplösningen känns lite ”pang-på” och dessutom antyds något om Bror och Eva som jag inte riktigt förstår…? Så från att ha läst med ganska stor iver i början, blir det rätt segt att ta sig igenom.

Nu verkar ju de flesta vara överens om att uppföljaren Döden på en blek häst är väldigt olik Styggelsen. Men är den bättre eller sämre? Den måste i alla fall vara bättre än del 2 i den här, annars får det vara, för min del.

Författare: Amanda Hellberg
Titel: Styggelsen
Förlag: h:ström – Text & Kultur

 
4 kommentarer

Publicerat av på 4 maj, 2011 i Böcker, Spänning

 

4 svar till “I ett litet samhälle någonstans i Sverige

 1. a-lo (the book pond)

  4 maj, 2011 at 16:20

  Nä, du vet att du kan lita på att jag aldrig läst hetpotatisarna förrän de kallnat rejält 😉 Läste dock Calliopes intervju med Amanda Hellberg nyligen och blev lite sugen på att utforska henne iaf. (Fast just nu är det ärligt talat trängre än vanligt i bokpipen, så frågan är när det blir av..)

   
  • Fru E

   4 maj, 2011 at 17:09

   @a-lo: ”trängre än vanligt i bokpipen” 🙂 Precis så här också.

    
 2. Emmas Bokhylla

  6 maj, 2011 at 10:55

  Jag tycker att det later som en bade spannande och jobbig bok. Mest jobbig. Dock lasvard, borde ge den en chans.

   
  • Fru E

   6 maj, 2011 at 19:05

   @Emma: Jo, men det var den. Jag har bara svårt för när språket inte är bra. Synd att hon inte fortsatte som i första delen bara.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s