RSS

I natt är du död

15 Maj

Det finns en klart intressant historia i Viveca Stens fjärde Sandhamnsdeckare, nämligen den som handlar om ett kustjägarförband i slutet av 70-talet. Det är en brutal berättelse om pennalism, förnedring och blind lydnad in absurdum gentemot dem med högre militär rang. För de åtta unga männen blir det militära livet nästan som en sekt: man ifrågasätter aldrig någonsin en order och tiden som inkallad kommer förändra dem allihop.

När en ung student,  Markus Nielsen, hittas hängd i sitt rum gör Tomas Andreassen och hans kolleger först antagandet att det rör sig om ett tragiskt självmord, men efter hand kommer tvivlen. Personer i Markus Nielsens närhet vittnar om en ambitiös kille, utan personliga problem. Dessutom är datorn som han jämt gick runt med försvunnen. Det visar sig snart att Markus Nielsen höll på att skriva en uppsats om gruppdynamik inom psykologin. För detta arbete hade han sökt reda på ett förband kustjägare som gjorde sin värnplikt på Korsö, nära Sandhamn. När ytterligare en man påträffas död i sin lägenhet och det visar sig att denne hade träffat Markus Nielsen, anar polisen ett samband.

Privat är Tomas Andreassen betydligt mer harmonisk än i de tidigare böckerna. Han och Pernilla har hittat tillbaka till varandra igen efter dotterns död och han har tillfrisknat efter olyckan på isen. Däremot har han inte alls tid att träffa sin kompis Nora särskilt ofta. Faktiskt sker det bara en enda gång i I natt är du död!

Juristen Nora Linde är inte lika mycket med i den här boken. Hon kämpar med att få lugn och ro i vardagen efter separationen från Henrik. När hon är i Sandhamn bor hon i Tant Signes hus och hyr ut sitt eget. Hyresgästen är en yngre man, pilot, som definitivt väcker Noras intresse. Men hur ska hon våga ge sig in i en ny relation innan hon tagit ordentligt hand om sig själv?

Jag lyssnade på den här i bilen och Katarina Ewerlöf räddar I natt är du död från att förbli outlyssnad (nytt ord). Faktum är att det är en rätt seg deckare som Viveca Sten har skrivit. Som jag skrev innan är den historiska tillbakablicken det mest spännande av allt. Utredningen, till exempel, går fruktansvärt långsamt. Men eftersom jag nu läst fyra stycken så kommer jag garanterat läsa en eventuellt femte också. Eller lyssna på. Jag har faktiskt inte läst en enda av dem i pappersform, utan lyssnat på ljudböckerna. Tv-serien såg jag, men tyckte inte att den var särskilt bra. Jag gillar Alexandra Rapaport men någon Nora Linde var hon inte (hon ska vara blond och fräknig, enligt författaren)! 

En som också lyssnat på I natt är du död är Bokbrus.

Författare: Viveca Sten
Titel: I natt är du död
Uppläsare: Katarina Ewerlöf
Förlag: Bonnier audio

 
4 kommentarer

Publicerat av på 15 maj, 2011 i Deckare, Ljudbok, Spänning

 

4 svar till “I natt är du död

 1. a-lo (the book pond)

  16 maj, 2011 at 09:41

  Jag har precis upptäckt Viveca Sten. Var och lyssnade på henne häromdagen när hon pratade om sin senaste bok och jag kände att jag nog borde veta något om vad hon skriver, så jag har precis läst ut I de lugnaste vatten. Den gillade jag, men av olika recensioner att döma känns det som hon inte riktigt når upp till debuten med efterföljarna. Fast lite spänd är jag ju på hur det ska gå för Thomas och Nora förstås.

   
  • Fru E

   17 maj, 2011 at 14:01

   Ja, jag läste ditt inlägg om Your life-evenemanget, kul! Jag tycker att hennes deckare är lite småtrevliga!

    
 2. Pi

  18 maj, 2011 at 22:36

  Jag gillar också Katarina Ewerlöf som uppläsare. Hon läser med precis lagom mycket känsla utan att förvandla det hela till radioteater.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s