RSS

Solsidan i bokform

17 Maj

Hans Koppels (a.k.a Petter Lidbeck) samhällssatir i kortroman-formatet har en hel del likheter med tv-programmet Solsidan, tycker jag. Vi i villa handlar om villaångest i ett område där husen liknar reportagen i Sköna Hem och där den sociala kontrollen är stark. Ytan är allt och det jämförs mellan grannar och skvallras över häcken. Avundsjukan är utbredd.

Huvudpersonen Anders vänsterprasslar, men försöker samtidigt upprätthålla fasaden av att vara lyckligt gift med Filippa. Han spelar innebandy med ”grabbarna” och träningsmatcherna är nästan på liv och död. Den obligatoriska ölen på pizzerian efteråt, snacket runt bordet… Anders dotter har problem med ”kompisarna” som är taskiga. Problemet är ju att dessa ”kompisar” är döttrar till grannarna och man vill ju inte förstora småsaker, skapa taskig stämning, i ”onödan”, eller hur?

Men när en av Anders vänner, Martin, köper en sprillans ny bil och dessutom bjuder över Anders och Filippa för att beundra deras nya kök, är det något som brister. En sen kväll smyger Anders ut och rispar Martins nya bil. När skadegörelsen upptäcks läggs skulden snabbt på buset från lägenhetshusen i området intill, ”det vet man ju hur dom är”. Men Anders låter sig inte nöjas med det. Snart utsätter han grannarna för fler hyss, tills en dag då han förstås blir upptäckt, både med det ena och det andra.

Inledningsvis har jag lite problem med du-tilltalet. Lite krystat, känns det som, men jag vänjer mig. Det är en rolig berättelse där Hans Koppel driver med villadrömmen och lite, lite känner jag igen mig. Ändå är det knappast en bok man skrattar högt åt. Jag förstår ju direkt att allting kommer att skita sig för Anders och därför är det lite jobbig läsning. Anders är neurotisk, jag får ångest  och vill bara skrika ”sluta!” , men det hjälper ju inte. Anders strular till det, rejält. Trots det blir han nog lyckligare till slut ändå.

Fler som bloggat om Vi i villa: Bokslukaren, Linda Loves Books och enligt O.

Författare: Hans Koppel
Titel: Vi i villa
Förlag: Månpocket

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på 17 maj, 2011 i Böcker, Humor, Psykisk ohälsa

 

Ett svar till “Solsidan i bokform

  1. Hanneles bokparadis

    18 maj, 2011 at 08:11

    sett boken och funderat att läsa..

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s