RSS

Christoffer Carlsson: Den enögda kaninen

18 Maj

Christoffer Carlsson gjorde braksuccé när han debuterade med Fallet Vincent Franke förra året. Tyvärr blev det aldrig av att jag läste den då, men jag hoppas att det blir av… kanske i sommar? Hur som helst, Christoffer Carlsson har redan skrivit en ny roman, Den enögda kaninen. Lite lustig titel, kan tyckas, men den får sin förklaring ganska snabbt.

David återvänder till det lilla samhället Dalen över sommaren. Han trodde han hade lämnat stället för gott när han flyttade upp till Stockholm för att plugga ett halvår tidigare, men nu är han tillfälligt tillbaks. Han faller direkt in i de gamla mönstren och dagarna tillbringas i en öde kåk tillsammans med kompisar från förr. De solar, grillar, röker på och snackar skit… och gör inbrott på kvällarna. Allt byte gömmer de i huset och planerar att tjäna lite pengar på att sälja sakerna på olika loppmarknader. Men en kväll går ett till synes enkelt inbrott, helt fel och plötsligt har de haft ihjäl en gammal man. De beslutar sig för att gömma kroppen i husgrunden och åka tillbaka till huset för att städa bort alla spår. Men i byn pratas det och oron växer när gubben inte dyker upp. Samtidigt som de fem vännerna får veta att de inte varit ensamma ute vid huset. Någon har sett dem och nu vill han ha något av dem, för att hålla tyst.

Den enögda kaninen är glesbygds noir och C.C är väldigt skicklig på att beskriva stämningar så att man vet precis hur det känns. Både hur det är att återvända till en barndomsplats och tro att man har förändrats… bara för att upptäcka att ”hur man än vrider och vänder sig så kommer man alltid hemifrån” (för att citera sångaren Magnus Johansson). Jag känner hur luften dallrar av  den heta sommarvärmen, hur kärleken får det att pirra i kroppen, den ständiga oron över pappan som kanske börjat dricka igen och jag känner Davids vilja att höra till och samtidigt vara sin egen. Kanske att den blir lite för lång, till exempel kunde C.C valt bort sidospåret med konstnären (som väl inte ens finns på riktigt?) som kändes som en enda lång redogörelse, men det känns som en liten parentes i sammanhanget. Den enögda kaninen är en mycket välskriven roman, med nerv och ett händelseförlopp som gör att man inte vill sluta läsa, trots att man anar att det kommer att sluta illa. Det är svek och hemligheter överallt och som läsare har man inte riktigt koll på vem som egentligen är ”god” eller ”ond”. Sanningen är väl att de alla är både och, precis som vi alla är.

Författare: Christoffer Carlsson
Titel: Den enögda kaninen
Förlag: Piratförlaget

 
3 kommentarer

Publicerat av på 18 maj, 2011 i Böcker, Rec.ex., Spänning

 

3 svar till “Christoffer Carlsson: Den enögda kaninen

 1. snowflake

  20 maj, 2011 at 10:33

  Glesbygdsnoir — vilket underbart begrepp.

   
  • Fru E

   21 maj, 2011 at 18:41

   @Snowflake: Visst är det?! Tyvärr var det inte jag som kom på det, det står i baksidestexten, men jag gillade det alltför mycket för att inte ta med det i min ”recension”!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s