RSS

Gilla läget

26 Maj

Barbara Ehrenreich! Kan man annat än älska människor med sån’t patos?! Jag tyckte så jättemycket om Barskrapad (läste och chockades över att man kan vara fattig, trots att man arbetar hela sin vakna tid)! När hennes Gilla läget. Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande blev månadens bokcirkelbok blev jag jätteglad. Jag visste att jag skulle skakas om och upptäcka något nytt!

Och visst, det gjorde jag. Barbara Ehrenreich sågar än en gång den amerikanska drömmen vid fotknölarna. Den här gången dissekerar hon fenomenet med positivt tänkande. Skickligt argumenterar hon hur absurt det blir till slut. Upprinnelsen till att hon bestämmer sig för att skriva en bok om det, är att hon diagnosticeras med bröstcancer. Hon upptäcker ganska snart att hon inte tillåts tycka att livet är orättvist och cancern pest. Nej, tvärtom förväntas hon välkomna cancern och sen sjukdomen som en möjlighet att utvecklas till en bättre människa! Cancern ska övervinnas och bekämpas! Och de som inte lyckas bli friska är… ja, förlorare och har inte velat bli friska tillräckligt mycket. Helt horribelt! Barbara Ehrenreich skriver också om snuttifieringen kring sjukdomen och hur den har skapat en massa spin off-produkter som rosa (förstås!) nallar, knappar etc.

Sedan följer en genomgång av den positiva psykologins frammarch både inom religionen (Gud vill ge rikedomar till alla de som önskar det tillräckligt mycket och resurserna är obegränsade. Endast individen själv avgör hur mycket som ska tillkomma var och en) och ekonomin. Tyvärr blir det emellanåt lite väl mycket lösryckta citat för att befästa tesen hon driver. T ex detta som sägs om en megakyrka (en kyrka som mer påminner om en föreläsningssal med positiva gurus som predikar) som heter Christian Science Monitor:

” Vi älskar den. Vi missar inte en enda söndag. Budskapet är alltid väldigt positivt och musiken är fantastisk.”

Citatet känns inte särskilt märkligt. Vem går i kyrkan för att lida och höra om syndens förbannelse idag? Det känns helt ok att gå dit för att bli upplyft.

Däremot är hon väldigt övertygande när argumenterar för optimismens efterverkningar på ekonomin (bostadskraschen i USA). Konsekvensen av denna blir att de valda politikerna och de högt uppsatta cheferna aldrig kan hållas ansvariga när det går dåligt. Kritiska röster som försöker påkalla uppmärksamhet att bubblan kommer att spricka, gör man sig helt enkelt av med. Medarbetare som vågar ifrågasätta blir obekväma och ses som negativa glädjedödare. Och när allt går åt helsicke är det på grund av att arbetstagarna inte velat saker och ting tillräckligt mycket! När skulden läggs på individnivå kan de verkligt ansvariga svära sig fria och fortsätta regera.

Det är svårt att bedöma en bok vars budskap är helt rätt, men när den litterära framställningen har sina brister, som jag tycker att Gilla läget ändå har. Det blir emellanåt lite tradigt med alla lösryckta citat som känns tagna ur sitt sammanhang och endast valda för att befästa författarens egen utgångspunkt, hur rätt den än är. Dessutom förlorar sig B. E. då och då i en massa upprepningar och blir lite övertydlig. Därför blev mitt betyg endast en fyra (av 10), men i sak är jag helt enig med författaren.

Andra som bloggat om boken: Massa saker och Pocketblogg som både är väldigt… positiva!

Författare: Barbara Ehrenreich
Titel: Gilla läget. Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande
Förlag: Leopard förlag

Annonser
 
6 kommentarer

Publicerat av på 26 maj, 2011 i Böcker, Facklitteratur

 

6 svar till “Gilla läget

 1. Emmas Bokhylla

  27 maj, 2011 at 07:31

  Vet du vad, det har later som en perfekt bok for min hogste chef, som ar lite fast i ”allt gar bara man VILL”. Det funkar inte alltid som sa…

   
 2. a-lo (the book pond)

  27 maj, 2011 at 08:21

  Jag minns att jag såg en intervju med Ehrenreich där hon pratade om hur folk blev upprörda när hon inte såg sin cancer som en ”gåva”. Helt absurt.

  Och jag som gav bort Barskrapad oläst för att den bara kändes så deprimerande.. Det kanske den är också, fast på ett bra sätt?

   
  • Fru E

   27 maj, 2011 at 10:02

   @a-lo: Det är verkligen helt sanslöst sjukt! Visst är Barskrapad deprimerande, men ändå så fruktansvärt intressant och tankeväckande. Viktig när kraven på sänkta minimilöner blommar upp…
   @Emma: Ja ha, du har en sån chef. I know the type. Så himla lätt det är att bli mer negativ (realistisk?) då, bara för att vara lite motvalls. Sätt denna i handen på honom, vettja!

    
 3. Bokomaten

  27 maj, 2011 at 11:19

  Minns samma intervju som A-lo, tror jag. minns att jag höll med och blev upprörd men också att hon tyvärr talade lite emot sig själv. eller rättare sagt, hon var s känslomässigt engagerad i sitt ämne att hon lite råkade prata bort vad det var hon egentligen ville säga. För alla höll inte med henne och tyckte att det är väl bättre att tänka positivt ibland istället för att vara ledsen. men edt är ju int det som är poängen. Poängen är att Positivt tänkande blivit lite av en religion som det är fullständigt tabu att gå emot när man trots allt ändå HAR dåliga dagar eller livet serverar en skit. Och att positivt tänkande faktiskt inte räcker för att ge en allt det där man vill. Ibland behövs lagstiftning, sjukvård och sociala skyddsnät också. Usch, nu sitter jag här och blir upprörd. tecken på att det är en bok som behövs, onekligen.

   
  • Fru E

   29 maj, 2011 at 22:06

   @Bokomaten: Du minns inte var och när den här intervjun gick? Jag skulle vilja se den. Jag håller med dig, det är klart att det inte är fel att vara positiv men här handlar det om en tvångsmässig optimism som förenklar och fördunklar verkligheten. Positiv kan man vara när man varit (krasst) realistisk, tycker jag.

    
 4. Bokomaten

  1 juni, 2011 at 13:33

  Tvärr minns jag inte alls, men det KAN ha varit en Skavlan. Dock rätt länge sedan som sagt.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s