RSS

Jussi Adler-Olsen: Kvinnan i rummet

10 Jun

Första boken om Avdelning Q för så kallade ”Cold Cases” av dansken Jussi Adler-Olsen heter Kvinnan i rummet. Det är en deckare som författaren belönades med Glasnyckeln 2010 för Årets bästa skandinaviska kriminalroman. Jag vet inte varför men av någon anledning gavs del tre i serien, Flaskpost från P, ut först på svenska. I april kom den här och i dagarna även den tredje delen som heter Fasanjägarna. Snabba puckar av det svenska förlaget, måste jag säga! 

I Kvinnan i rummet får vi möta kriminalinspektör Carl Mørck för första gången. Han har precis återvänt till sitt arbete efter att ha varit med om ett ingripande som gick fel och slutade med att en av hans kolleger dog och den andra blev totalförlamad. Själv klarade han sig utan någon enda fysisk skråma och plågas därför av skuldkänslor. Han är heller inte särskilt omtyckt av sina chefer och därför blir han chef för en ny avdelning som ska utreda fall som aldrig klarats ut. Till en början är det mest en skenmanöver för att göra av honom någonstans. Hans kontor inryms i källaren och han får en arbetslös invandrare som assistent. Carl Mørck trivs med att sitta av sin arbetstid med fötterna på bordet ochinte göra något. Men så snubblar han över ett försvinnande där offret ännu inte återfunnits.

Fem år tidigare försvann den unga och lovande politikern Merete Lynggard från en Tysklandsfärja. Inga krav på lösensummor ställdes och det fanns inga vittnen till händelsen. Därför antogs det att hon fallit över bord och omkommit i vågorna. Sedan dess har inget mer hänt med utredningen, men när Mørck och hans assistent Hafez el-Assad (som förstås visade sig besitta värdefulla talanger) på nytt startar upp den, börjar genast ledtrådar dyka upp. Samtidigt får läsaren följa Merete Lynggards fruktansvärda öde. Det är en brutal tortyr som hon utsätts för och stundtals är det nästan svårt att läsa om det.

Ja, jag tror på Jussi Adler-Olsens deckare om avdelning Q och tänker absolut läsa de andra delarna. Duon Mørck-Assad känns lovande och det finns ett bra driv i berättelsen. Och det är vansinnigt spännande! Jag tycker kanske inte att intrigen är så där vansinnigt övertygande, men å andra sidan behöver man kanske inte alltid fundera så mycket över de bakomliggande orsakerna heller. Blir jag underhållen av en deckare, så är jag nöjd och det blev jag.

Även Johanna L på Bokhora har läst, men förstod inte hypen. Cecilia var begeistrad.

Författare: Jussi Adler-Olsen
Titel: Kvinnan i rummet
Förlag: Bra böcker

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 10 juni, 2011 i Böcker, Deckare, Rec.ex.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s