RSS

Hjärtknipande utan att bli sentimental

01 Jul

När femtioåriga psykologiprofessorn Alice Howland plötsligt börjar tappa ord mitt under en föreläsning som hon egentligen kan på sina fem fingrar, reagerar hon inte mer än att hon tycker att det känns retfullt. Nästa gång någonting ovanligt händer henne är hon ute på en av sina vanliga löprundor och kan inte komma ihåg hur hon ska ta sig hem. Då blir hon orolig, men när hon googlar på klimakteriebesvär finns både minnesproblem och panikångest med bland symtomen. Hon ler lite åt sin egen dumhet och låter sig lungas. Ett tag. För snart händer det igen och igen och igen.

När Alice äntligen söker hjälp får hon ganska omedelbart träffa en neurolog som konstaterar att hon lider av tidig Alzheimers. Till råga på allt är den ärftlig och det finns en femtioprocentig risk att hennes tre barn bär på den defekta genen. Alice vill så länge det är möjligt hålla sin familj och vänner utanför detta, men till sist blir situationen ohållbar. Alices märkliga beteende måste förklaras… och ursäktas. Plötsligt är hon inte längre den kompetenta Harvardprofessorn, omtyckt av både studenter och kolleger, utan en Alzheimer-patient. Alice bestämmer sig för att skriva ett brev med fem kontrollfrågor i. När hon inte längre kan svara korrekt på dessa frågor så ska hon själv avsluta sitt liv, är planen.

Fortfarande Alice av Lisa Genova ställer viktiga frågor. Vem är vi när vi inte längre känner igen oss själva? Finns det något ursprungligt jag kvar när hjärnan förtvinar? Och hur behåller man människovärdet när man plötsligt är ohjälpligt beroende av andra för att klara av de mest enkla sysslor? Det är en roman, men Lisa Genova skriver så att det känns som om det vore en sann histora. Det är en grym berättelse, obeveklig i sin väg mot en personlig undergång. Och hela tiden vet man ju att det bara kommer att bli värre. Det är så fruktansvärt sorgligt! Därför hade det kunnat bli lite sentimentalt, men Lisa genova undviker skickligt den fällan. Fortfarande Alice är en urstark berättelse som jag kommer att bära med mig under lång tid framöver.

Enligt O har skrivit mer utförligt om händelseförloppet, Bokbiten blev aldrig särskilt berörd (!) och Fiktiviteter grät floder.

Författare: Lisa Genova
Titel: Fortfarande Alice
Förlag: Bonnier pocket

 
4 kommentarer

Publicerat av på 1 juli, 2011 i Böcker, Psykisk ohälsa, Sorg

 

4 svar till “Hjärtknipande utan att bli sentimental

 1. Hanneles bokparadis

  1 juli, 2011 at 14:45

  en bok som är nog bra att läsa av många

   
 2. Maria Engelwinge

  1 juli, 2011 at 15:38

  Det här låter som en bok för mig. Tack för tipset!
  Du har en väldigt fin och intressant blogg. Det är första gången jag kommenterar, men jag har varit inne och tittat förut.
  Kram, Maria

   
 3. Den luttrade bibliotekarien

  1 juli, 2011 at 22:20

  En av de böcker som jag minns bäst från förra året. Jag har svårt att tro att man inte blir berörd när man läser den. Som Hannele påpekar – borde läsas av många.

   
  • Fru E

   3 juli, 2011 at 19:56

   @Den luttrade bibliotekarien: Nä, visst är det fascinerande att man kan läsa samma bok men tycka så olika?! Själv hade jag extremt svårt för att inte bli berörd när jag läste.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s