RSS

A Tiny Bit Marvellous

17 Jul

Jag är svag för vackra bokomslag och Dawn Frenchs A Tiny Bit Marvellous är verkligen det, i all sin enkelhet. Tycker ni inte?

Det här är boken om en brokig, något dysfunktionell men ändå kärleksfull familj, familjen Battles. Bokens berättare är tre, en mamma och hennes två tonårsbarn, sonen Peter och dottern Dora. I bakgrunden finns en pappa som beskrivs som ”Then there’s Dad… who’s just, well, Dad” och hans röst hörs bara i ett enda kapitel.

Ibland när en bok börjar väldigt direkt, utan att upplysa läsaren vilka karaktärerna är, tycker jag att det kan vara lite knepigt att komma in i handlingen. Lite så känner jag när jag börjar läsa A Tiny Bit Marvellous. Den börjar pang på med 17-åriga Doras utbrott över sin mamma som plötsligt inte går med på att låta Dora pierca sin navel. En sida senare möter vi Mo, 49 år, som arbetar som barnpsykolog men inte alls förstår eller kan kommunicera med sina egna barn, men som ändå funderar starkt på att skriva en handbok för tonårsföräldrar. Och så har vi Peter, eller Oscar. Sextonåringen som känner starkt släktskap med författaren Oscar Wilde och gärna klär upp sig i exentriska kläder ( i alla fall om du lever på 2000-talet och är sexton).

Det är svårt att skriva om den här boken. Den handlar helt enkelt om livet i en familj och hur de tycks leva väsenskilt från varandra. Nästan som om de vore från helt olika planeter. De förstår inte varandra, delar inte samma bild av verkligheten och trots att de älskar varandra så sårar de varandra konstant. Det låter kanske inte så värst roligt, men det är det. Dawn French har en träffsäkerhet i sina beskrivningar och dessutom hittar hon en trovärdig röst åt alla tre, ja fyra om man räknar in pappan. Och hennes punchlines får mig nästan att fnissa högt (=väldigt sällsynt)! Det märks att författaren har en bakgrund som komiker, om man säger så. Slutsatsen blir att det är inte lätt att vara tonåring, men det är sannerligen inte heller lätt att vara tonårsförälder, fråga mig!

A Tiny Bit Marvellous kommer ut på svenska i september med titeln En liten smula underbar. Men läs den på engelska, om ni kan! Språket är lättläst och jag tror att den brittiska humorn mer kommer till sin rätt i originalspråk.

Författare: Dawn French
Titel: A Tiny Bit Marvellous
Förlag: Penguin

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 17 juli, 2011 i Böcker, Humor

 

2 svar till “A Tiny Bit Marvellous

 1. Linda

  24 juli, 2011 at 17:13

  Jag tyckte boken var riktigt underhållande och gillade att handlingen började så direkt, pang på. Lite som det det kan vara att leva som/med tonåringar, från storm till stiltje på noll sekunder. Alla karaktärer är sympatiska men jag fastnade lite extra för dandyn Peter/Oscar.

   
  • Fru E

   24 juli, 2011 at 21:47

   Roligt att du tyckte om! Och roligt att du skrev en kommentar här efter att du hade läst. Jag gillade mamman bäst.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s