RSS

Den försmådda kvinnans återtåg

25 Jul

Fay Weldons roman En hondjävuls liv och lustar är verkligen en modern klassiker! Jag kommer ihåg att jag tittade på tv-serien som barn och en snabb googling påminner mig om årtalet – 1986. Då var jag 12 år och förf’ärades över alla otäcka skönhetsingrepp hon gjorde. Nu har jag läst boken och känslorna inför skönhetsingreppen är desamma, men det är en galet rolig berättelse Fay Weldon har skrivit! Så himla roligt att Massolit förlag har gett ut den i nyutgåva, jag hoppas att den får många nya bekanta!

Handlingen i korthet: Fula Ruth är gift med Bobbo, som är ett riktigt ärkesvin. Tillsammans har de två tonårsbarn. Medan Bobbo är i väg och arbetar om dagarna sköter Ruth hela ruljansen hemma.  Bobbo tvekar inte att berätta för Ruth om alla hans kärleksaffärer. Han tycker att dom är något hon borde unna honom. När han således kommer hem till Ruth och förklarar att han fallit för den charmfulla författarinnan Mary Fischer är han övertygad om hennes förståelse:

”Du måste önska mig lycka i det här. Livet är så kort. Missunna mig inte den här erfarenheten, den här kärleken! Jag har inte tänkt lämna dig så du behöver inte oroa dig, du förtjänar inte att jag lämnar dig, du är mina barns mor, så ta det bra lugnt, det kommer ju att gå över.”

Men det går inte över och till slut flyttar Bobbo in hos Mary, i den dyrt renoverade fyren medan han planerar att sälja deras hus så att Ruth och barnen kan flytta in i något mindre. Men dessa planer går om intet när Ruth sätter eld på huset och dumpar barnen hos Bobbo. Ruth har tröttnat på den goda hustruns litania och är fast besluten att återta makten över sitt liv. Och hur ska hon göra det? Genom att ändra sitt utseende och bli attraktiv. Först när Bobbo verkligen åtrår henne vet hon att hon är starkast.

Det är förstås en rätt trist konklusion och det är kanske därför jag har svårast för denna del i berättelsen (än idag). Jag blir irriterad på Ruth och förstår inte alls varför målet skulle vara att få skitstöveln Bobbo tillbaka! Fast jag redan visste hur det skulle gå, hoppades jag att hon skulle komma fram till en annan slutsats i boken! Så blev det (förstås) inte. Att hon sen bara kan lämna sina barn för att aldrig (?) återse dem igen är jättekonstigt, tycker jag. Men Ruth ser faktiskt rätt nyktert på saken, får jag erkänna:

”Jag är säker på att jag saknar dem mer än de saknar mig. De har varit meningen med mitt liv, medan jag i huvudsak bara betjänat dem under uppväxten (…)”.

Ni vet, det där med att sina barn har man bara till låns. Det stämmer, eller hur?

Jag älskar Fay Weldons berättarglädje! När man läser En hondjävuls liv och lustar så förstår man att hon måste haft vansinnigt roligt när hon har skrev den. Det är så mustigt och fantasifullt berättat! Jag är glad att jag fick läsa den till slut. Och en eloge Unni Drougge som har skrivit ett förord som verkligen sätter i romanen i en historisk kontext. Det har trots allt gått 15 år sen jag såg den på tv…

Från andra bloggare: Malin tycker att den är tragikomisk, Bokomaten får en bitter eftersmak och Bokbrus skrattar högt.

Författare: Fay Weldon
Titel: En hondjävuls liv och lustar
Förlag: Massolit

 
2 kommentarer

Publicerat av på 25 juli, 2011 i Böcker, Humor, Klassiker, Rec.ex.

 

2 svar till “Den försmådda kvinnans återtåg

 1. a-lo (the book pond)

  27 juli, 2011 at 08:52

  Jag minns också TV-serien och att vi såg den ihop hela familjen som man gjorde på den tiden då vi bara hade två kanaler…

  Men jag har inte läst boken faktiskt, vilket jag tror att jag ska åtgärda genom att föreslå den som kandidat på bokklubben. Låter som det kan vara en bra diskussionsbok.

   
  • Fru E

   28 juli, 2011 at 21:46

   @a-lo: Ha ha, precis. Tv tillsammans var grejen! Jag tycker absolut att du ska läsa den och det är en utmärkt idé att ha den som bokcirkelbok. Det finns en hel del att fundera över. Är det en feministisk roman? Och hur 17 tänkte Fay Weldon egentligen när hon skrev den? Den liknar verkligen ingen annan bok!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s