RSS

Rekommenderad av Fru E… och Oprah

30 Jul

Boken jag syftar på i inläggets rubrik heter Nästan hemma och är skriven av en debutant som heter Jean Kwok. Det är en roman som sålts till 15 länder, nominerats till ett antal litterära priser OCH prisats av självaste Oprah Winfrey. Och här kommer jag, Fru E!

Jean Kwok är uppvuxen i Hongkong, men emigrerade till Brooklyn, USA som barn med sin familj. Hon arbetade vid en textilfabrik innan hon tog en examen i konstvetenskap. Jean Kwok har faktiskt väldigt många likheter med romanens huvudperson, Kimberly Chang.

Kimberly är en tanig liten flicka när hon och hennes mamma lämnar Hongkong, strax före kinesernas återtagande av staden. De hamnar i Brooklyn, i klorna på den giriga och snorkiga mostern och hennes rike make. Mostern har också fixat en lägenhet till dem – en sanitär olägenhet utan värme där Kimberly och hennes mamma  ska komma att bli kvar i flera år. Mamman börjar genast arbeta i mosterns textilfabrik för att få pengar till mat och dessutom är hon skyldig sin syster en massa pengar för resan till USA som hon måste betala tillbaka. För att hon ska få ihop tillräckligt för att de ska klara det allra nödvändigaste måste Kimberly komma till fabriken och hjälpa till, när skolan är slut för dagen. Mostern har skrivit Kimberly och hennes mamma på en fejkad adress i ett finare område. Därför har Kimberly en lång väg till och från skolan. Det är ett hårt liv och Kimberly, som kämpar med att lära sig engelskan, skäms över sina hemsydda underkläder och hur fattigt de bor. Dessutom har hon råkat ut för en despot till klasslärare som inte missar något tillfälle att racka ner på Kimberly. Men Kimberly är en väldigt intelligent flicka och tack vare det så ordnar sig livet till slut, men det är en vindlande väg dit.

Just utanförskapet och skammen över att vara fattig  är något som Jean Kwok skildrar väldigt väl. Man känner verkligen med Kimberly som blir så ensam när hon inte kan säga hur hon egentligen har det, utan måste låtsas hela tiden och komma på nya ursäkter som låter trovärdiga. Till slut inser ju klasskamraterna att hon ljuger, men inte anledningen till lögnerna. Det blir förstås mycket komplicerat. Nästan hemma är både en uppväxtskildring och ett gripande drama. Dessutom är det hela tiden underhållande och slutet känns helt oväntat. Jag rekommenderar den varmt.

Andra som bloggat om boken: enbokcirkelföralla, Bibliotekarien läser, Bokmalen

Författare: Jean Kwok
Titel: Nästan hemma
Förlag: Bazar

Annonser
 
4 kommentarer

Publicerat av på 30 juli, 2011 i Böcker, Rec.ex.

 

4 svar till “Rekommenderad av Fru E… och Oprah

 1. Hanneles bokparadis

  30 juli, 2011 at 12:06

  trevligt tips för sommarkvällar

   
 2. Hanneles bokparadis

  2 augusti, 2011 at 00:46

  jag tror jag skulle gilla den boken

   
 3. Lotta - hyllan

  16 augusti, 2011 at 18:28

  Oprah brukar ha bra tips, jag är sugen på att läsa den här men har inte kommit längre än tanken. Kanske ska göra slag i saken!

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s