RSS

Årets faktabok!

02 Aug

Vill ni läsa en faktabok som är lika spännande som en thriller? En berättelse som ger nya idéer och utmanar det ni trodde var möjligt? Och som på samma gång är både gripande och rolig? Läs Born to Run!

Magasinet Filters första bokutgivning är en reportagebok om löpning… och så mycket mer. Författare heter Christopher McDougall och har alltid sprungit en hel del, men efter ett tag måste han göra ett uppehåll i träningen eftersom han drabbats av en skada. Det har aldrig slagit fel. Vid sista sjukhusbesöket konstaterar en läkare krasst att ca 95 % av alla löpare råkar förr eller senare ut för någon typ av skada eftersom människokroppen inte är byggd för löpning. Löpning innebär en otrolig belastning på skelett, senor och leder och kroppen klarar helt enkelt inte av det i de allra flesta fall.

Som tur är nöjer sig inte Christopher Mc Dougall sig med det svaret utan han bestämmer sig för att ta reda på hur tarahumara-folket i Mexikos kanjoner gör för att slippa skador. Tarahumara är ett mytomspunnet folk och brukar ofta kallas för Det Springande Folket eftersom de förflyttar sig springandes genom den oländiga terrängen. Och det är inga korta sträckor vi talar om utan de kan springa flera ultramaraton (16o km) i veckan i fyrtogradig värme. På fötterna har de inga flashiga gympadojjor utan gummisulor utskurna från begagnade bildäck och som är fästade runt foten med läderband. Hur är det ens möjligt?

Tarahumara-folket är intressanta även i andra avseenden. Flera forskare hävdar att de inte kan ljuga. Eftersom lögnen är fullständigt tabu i deras samhälle så har helt enkelt inte deras hjärnor lärt sig hur man ljuger. Sant eller inte, intressant är det ändå! Men de har ett eget sätt att få ”pysa” lite på. Några gånger om året samlas män och kvinnor till en stor fest där man dricker sig stupfull på majsöl. Sen är det fritt fram att puckla på grannen, uttala förlämpningar till någon man irriterat sig på eller vara otrogen mot sin äkta hälft. Dagen efter är allt ok, no hard feelings. Allt är ju majsölets fel! Och därmed är lugnet återställt och gemenskapen oförändrad. Otroligt, eller hur?!

Men tillbaka till löpningen. Den slutsats som författaren till sist drar är att det är skoföretagen, med Nike i spetsen, som är skyldig till att vi får så många skador när vi är ute och springer. De nya moderna, dämpade skorna skyddar foten så mycket att löparsteget förändras negativt. Vi ska springa som tarahumara-folket gör, det vill säga med korta, snabba steg, så att foten alltid sätts i under höften. Överkroppen ska hållas ganska stilla och framförallt rak. Armarna ska vara vinklade i 90 grader, tätt intill kroppen och pendla ganska kraftfullt. Vi ska springa som dagisbarn gör! För att jämföra kan man springa en kort sträccka barfota. Är man barfota blir fotisättningen automatiskt korrekt och man kan inte springa fel! Mycket intressant!

Born to Run består också av en mängd smått otroliga historier och färgstarka karaktärer. Den förtjänas att läsa av många, både inbitna löpare och soffpotatisar!

Läs mer om boken på författarens hemsida och kolla gärna in youtube – där finns en massa bra filmer!

Författare: Christopher McDougall
Titel: Born to Run
Förlag: Magasinet Filter

 
3 kommentarer

Publicerat av på 2 augusti, 2011 i Böcker, Facklitteratur, Resor

 

3 svar till “Årets faktabok!

 1. Böckerx3/Metta

  2 augusti, 2011 at 23:02

  Jag ser verkligen fram emot att läsa den här boken, har ganska nyligen börjat springa (men har råkat på lite skador)!

   
  • Fru E

   3 augusti, 2011 at 07:23

   Ja, visserligen är barfotalöpning kanske lite extremt, men just att tänka på hur man sätter i foten i löpsteget är väldigt bra. Jag springer regelbundet och har peppar, peppar ännu inte råkat ut för nåt den här säsongen, men jag brukar känna av i fötterna och benhinnorna. Kul att du springer! 🙂

    
 2. klok som en bok:-)

  3 augusti, 2011 at 09:21

  Jag håller på med denna boken nu:-) Någon springare har det dock inte blivit av mig ännu även om jag börjat försöka lite smått i sommar.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s