RSS

Juli

09 Aug

Jag har läst Juli av norska Tania Kjeldset.

Juli handlar om Elin och Kato. Elin brukar alltid tillbringa somrarna på Shröderön. Där har hon sin sommarbästis Sara. Hon och Elin ses bara när det är sommar och Elin har funderat lite över det där. Att Sara liksom inte passar in i Elins vanliga, vardagsliv. Hon kan inte föreställa sig hur det skulle vara att träffa Sara hemma. Tanken känns helt absurd. Där är ju Elin en helt annan person.

Nu är det juli månad. Elin är femton. När hon träffas Sara märker hon hur någonting i deras vänskap har förändrats. Kanske var det det där som hände precis innan de skildes åt förra sommaren som fortfarande skaver? Och så är det den nye killen på ön, Kato. Han och hans mamma håller sig lite för sig själva där borta på stället de hyrt av Edmund Dal. Och varför inbillar sig Elin att han skulle lägga märke till henne? Det är ju Sara som brukar dra till sig killarnas blickar, inte Elin. Men den här sommaren kastas rollerna om och det blir början på något nytt för såväl Elin som Kato.

Elin och Kato får varannat kapitel i den här boken och det är en berättarteknisk form som funkar ypperligt i just ungdomsböcker, tycker jag. Det finns en sommarloj känsla i hela boken och det är egentligen ingen riktig dramatik någon gång, inte ens när det avslöjas vad Sara gjort. Det är en småtrevlig berättelse om en sommarromans, som som inte sticker ut. Slutet känns onödigt tillrättalagt. Livet är sällan så enkelt.

Fler om Juli: Bokelsker, Flaskposten, Nerikes allehanda

Författare: Tania Kjeldset
Titel: Juli
Förlag: Rabén & Sjögren

 
2 kommentarer

Publicerat av på 9 augusti, 2011 i Böcker, Kärlek, Ungdomar

 

2 svar till “Juli

 1. Maria Engelwinge

  12 augusti, 2011 at 13:48

  Det låter som en bok jag absolut måste läsa innan sommaren är slut. Måste bara fråga: Är den långtråkig, med tanke på avsaknaden av dramatik?
  Maria

   
  • Fru E

   13 augusti, 2011 at 11:19

   @Maria: Hej! Nej, absolut inte långtråkig, men den bjuder liksom inte på några överraskningar eller spänningsmoment. Man vet ungefär hur det ska gå, redan från början. Men det är lite småmysigt ändå.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s