RSS

Skandal, Mamma Mu!

30 Okt

När jag fick se att den nya Mamma Mu-boken skulle handla om läsning och bibliotek blev jag jätteglad. Det finns få bra bilderböcker på svenska som handlar om böcker och bibliotek, om man jämför med den anglosaxiska utgivningen (t ex Library Lion eller Library Mouse som jag tycker mycket om). Dessutom är Mamma Mu en favorit ända sen jag upptäckte henne med äldsta dottern för en så där 11-12 år sen.

Och visst, Mamma Mu läser börjar bra. Alla korna är i lagården, utom Mamma Mu. Hon sitter på biblioteket och läser böcker. När det blir mörkt ute tar hon sina böcker och sätter sig på flaket på bondens lastbil och myser. Nästa dag letar Kråkan förtvivlat efter sin ko-kompis i hagen och när han upptäcker henne ligger hon alldeles stilla. Hon har somnat, mitt i läsningen eftersom hon varit uppe och läst så sent i går kväll. Kråkan förstår inte alls vad Mamma Mu menar – en ko ska inte läsa! Men Mamma Mu konstaterar lugnt: ”Om man kan läsa, så kan man få veta nästan allting!”

Och nu är det något som går helsnett. Hur tänkte Jujja Wieslander egentligen? För det är nu Kråkan blir irriterad och vill motbevisa Mamma Mu. Han frågar henne om man kan få reda på varför mjölken blir vit, när gräset som kossorna äter är grönt, i en bok. ”Mu, kanske inte precis det” blir Mamma Mus svar. Kråkan bestämmer sig då för att ta reda på svaret och skriva en bok om det. Men det går inte alls. Och i Mamma Mus slutcitat finns detta att läsa:

Det är klart att man kan få reda på varför mjölken blir vit genom att läsa böcker! Varför inte låna Varför mjölken är vit?: och andra vardagsmysterier av Håkan Borgström:

Vad är det barnen ska lära sig egentligen? Att böcker är bra tidsfördriv, men att man inte kan få svar på sina frågor genom att läsa? Så fel det kan bli!

Författare: Jujja Wieslander
Illustratör: Sven Nordqvist
Titel: Mamma Mu läser
Förlag: Natur & Kultur

 
6 kommentarer

Publicerat av på 30 oktober, 2011 i Barn, Böcker

 

6 svar till “Skandal, Mamma Mu!

 1. Miriam

  1 november, 2011 at 21:26

  Hej,
  såg på något gammalt inlägg om en bokbloggsträff i Lund att du bor i Skåne tänkte bara tipsa om att vi ska ha en bokbloggsträff den 15 november! Kolla: http://schitzo-cookie.blogspot.com/2011/10/bokbloggstraff-i-skane.html ifall du är intresserad =)

  // Miriam

   
  • Fru E

   1 november, 2011 at 22:29

   @Miriam: Nej, jag bor inte i Skåne men hängde med på en träff i Lund en lördag. 🙂 Jag kommer gärna fler gånger, men vardagar är omöjligt, tyvärr. Tack för omtanken och inbjudan!

    
 2. Bokomaten

  3 november, 2011 at 12:29

  Men gud, så himla fel det blev! Så idiotiskt! Det känns väldigt ogenomtänkt av Wieslander, men samtidigt måste det ju ha tagit tid att göra boken. Kunde hon inte komma på något annat spännande slut, eller?? Fånigt.

   
  • Fru E

   3 november, 2011 at 18:10

   @Bokomaten och Sofie: Men grejen är att slutet ju inte ens är roligt! Det är trist att en god idé sjabblas bort så här. Varför kunde inte knorren vara att Mamma Mu gick tillbaka till biblioteket och frågade en biblitoekarie om mjölken och att hon sen kunde ha skrutit inför Kråkan med vad hon visste?

    
 3. Sofie

  3 november, 2011 at 14:16

  Förstår om författaren vill avsluta med en rolig knorr, men nej! Jag håller med, man lär sig av att läsa. Och man kan ta reda på nästan allt!

   
 4. Lingonhjärta

  3 november, 2011 at 19:36

  Snacka om att det blir fel. Både ogenomtänkt, humorlöst och outbildade. Kanske slut på Mamma Mu idéer?

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s